Zavod za statistiku

Rast na domaćem tržištu za 0,1 odsto, pad na stranom za 0,2 odsto

  • 27.10.2019. 09:54

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na domaćem tržištu u septembru su u prosjeku bile više za 0,1 odsto u odnosu na avgust, a na stranom tržištu niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da, kada je u pitanju BiH, pa samim tim i Republika Srpska, na nivo cijena u izvozno-uvoznom poslovanju uticaj ima sistem karensi borda, odnosno fiksnog kursa evra prema KM, koji više pogoduje uvoznicima.

"Ta činjenica, kao i stariji proizvodni kapaciteti i tehnologija zastupljena kod domaćih firmi stvaraju veće fiksne troškove nego kod privrednih subjekta iz vana, što sve dovodi domaće privrednike da imaju manji manevarski prostor korištenja cjenovne elastičnosti", dodala je Stojadinovićeva.

Posmatrano po namjeni potrošnje, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju na domaćem tržištu u septembru su u prosjeku bile više za 0,3 odsto u odnosu na avgust, cijene energije, kapitalnih proizvoda, kao i trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale su nepromijenjene, dok su cijene intermedijarnih proizvoda u prosjeku bile niže za 0,1 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu, posmatrano prema područijima industrijske proizvodnje, u sektoru vađenja ruda i kamena u septembru su u prosjeku bile više za 0,2 odsto u odnosu na avgust, u prerađivačkoj industriji više za 0,1 odsto.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom, te u području snabdijevanja vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnostima sanacije životne sredine cijene su ostale na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na stranom tržištu posmatrano prema namjeni potrošnje u septembru u odnosu na avgust kod kapitalnih proizvoda u prosjeku su bile više za 0,5 odsto.

Cijene energije bile su više za 0,2 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju bile su niže za 1,2 odsto, netrajnih proizvoda za široku za 0,5 odsto i intermedijarnih proizvoda niže za 0,3 odsto.

Na stranom tržištu, posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, cijene u području vađenja ruda i kamena u prosjeku su bile više za 2,4 odsto, dok su u snabdijevanju vodom, kanalizacije, upravljanja otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine bile niže za 3,3 odsto, a u prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.