Republika Srpska

Rekordna pokrivenost uvoza izvozom, čak 80 odsto

  • Извор: АТВ
  • 12.09.2021. 19:32

Iz Republike Srpske izvezeno je više robe nego ikada prije. Kada se prvih šest mjeseci ove godine uporedi sa istim periodom prošle, izvoz je skočio za 28 odsto. To za sobom povlači i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom, koja je sada visokih 80 procenata.

"Vrijednost izvoza Republike Srpske u junu 2021. godine (392 miliona KM) bila najviša ikada kada se posmatra izvoz po mjesecima, što je drugi put ove godine, nakon što je u martu postavljen rekord sa izvozom od 374 miliona KM", stoji u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Za pozitivne trendove zadužena je povećana tražnja zemalja EU, u koje Srpska najviše izvozi. Tu je na prvom mjestu Hrvatska, koja prednjači sa 15,5 odsto, odmah nakon nje dolazi Italija sa 14,7. S druge strane, najviše se uvozilo iz Srbije. 

"Ovo su solidni podaci, s tim da treba voditi računa o tome da se struktura poboljša u narednom periodu, da izvozimo proizode sa većim udjelom dodatne vrijednosti,nego što je to trenutno sada. U svakom slučaju ovo je generisano povećanjem tražne u zemljama EU. 70 odsto izvoza Republike Srpske odlazi u zemlje EU", kaže Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Srpska najviše izvozi električnu energiju, a najviše uvozi naftna ulja. Uz povećan izvoz, ide i povećana proizvodnja industrijske proizvodnje. 

"Kada pričamo o industrijskoj proizvodnji jako je važno da je prepađivačka industrija rasla za nekih 15 odsto što nas posebno raduje. Samim tim sve je to nekako lančana reakcija za rast i svih ostalih parametara", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Zadovoljni poslodavci, ali i radnici kojima su rasle plate. U junu je prvi put prosječna iznosila preko 1.000 maraka. Ipak se mora uzeti u obzir da je i potrošačka korpa skuplja.

Тагови: