Скијаши похрлили на планине

Рекордна сезона за ски-центре у БиХ

  • Извор: Независне
  • 16.01.2024. 07:16

Температуре у минусу и нови сњежни слојеви на планинама обрадовали су скијаше, а задовољство досадашњом сезоном не крију у ски-центрима широм БиХ.

Рекордне бројке ове сезоне биљеже у Олимпијском центру Бјелашница, а како истичу за "Независне новине" из дана у дан Бјелашница и Игман биљеже све већи број посјетилаца, како из наше земље, тако и из регије и свијета.

"Ако поредимо прошлу сезону до данашњег дана што се тиче посјећености - она никад није била боља. То очекујемо и у наредном периоду. Такође, број посјета у хотелима је на завидном нивоу, бројке су рекордне", истакли су они.

Надају се да ће, ако временски услови дозволе, скијање бити могуће све до маја.

"Висина снијега на стази је од 40 до 45 центиметара. Услови су идеални, а стазе су припремљене за све нивое скијашког искуства", рекли су у ОЦ Бјелашница.

Према њиховим ријечима, тренутно је у функцији више стаза. У функцији су била и 43 топа на систему вјештачког осњежења на трасама, стазама и дјечјем парку.

Када је ријеч о цијенама карата, оне се разликују у односу на више фактора па се крећу од 20 до 47 КМ.

Може ли Хрватска избјећи прелијевање рецесије из Њемачке

Може ли Хрватска избјећи прелијевање рецесије из Њемачке

Да ће се скијати све до маја надају се и у Олимпијском центру Јахорина. Очекују да ће ова сезона бити најпосјећенија до сада, те да број резервација већ обећава изванредну сезону.

"Од отварања скијалишта 26. новембра имали смо част дочекати готово 65.000 гостију, који су остварили око 400.000 пролаза. Ови импресивни бројеви свједоче о повјерењу које нам и даље посјетиоци указују, чак и у ситуацијама када је природни снијег изостао", рекли су они за "Независне новине".

Како истичу, рад запослених заједно с технолошким унапређењима допринијели су повећању финансијских резултата чак осам и по пута више у поређењу са јануаром лани.

Висина снијега на Јахорини је 45 центиметара, што је, како кажу, довело до побољшања услова, као и повећања броја инсталација и стаза које су стављене скијашима на располагање.

"Радујемо се и информацији да нас и у наредном периоду очекују обилне падавине. Ово ће додатно обогатити скијашко искуство и пружити посјетиоцима још већи ужитак на нашим стазама", рекли су из ОЦ Јахорина, гдје зимска сезона у просјеку траје између 120 и 150 дана.

Дневна карта на Јахорини током сезоне кошта 79 марака, а, како истичу, цијене су више у односу на претходну годину.

Научнике изненадило откриће у флашираној води

Научнике изненадило откриће у флашираној води

Да зимска сезона иде својим правцем за "Независне новине" потврдио је и Самер Доловац, директор Туристичке организације Травник.

"Надам се да ће нам ова зимска туристичка сезона бити дуга те да ће бити до краја трећег мјесеца. Период новогодишњих празника је био изразито посјећен на планини Влашић, а интензивни су доласци и у овом периоду", рекао је Доловац.

Како је истакао, већ имају најаве посјетилаца и за фебруар и март, а на услове скијања утицаће вријеме, количина снијега и адекватне температуре.

Цијене карата, како наводи Доловац, разликују се од врста услуге те се крећу од 25 до 32 КМ.

Дан жалости у Палама

Дан жалости у Палама

За разлику од других ски-центара, гдје је сезона одавно почела, званична сезона на Купресу кренула је у суботу, а како је рекао Иван Багарић, члан Управе "Адриа ски Купрес", на стазама је умјетни снијег јер природног нема.

"У суботу смо пустити прву стазу, а кроз који дан ће и остале стазе бити у функцији. Смјештајни капацитет је одавно букиран и распродат. Нова година нам је била пуна. Ако има скијања има и гостију. Ми се надамо да ће кренути сезона како треба", рекао је Багарић за "Независне новине".

Цијена дневне карте није се мијењала па тако, као и прошле године, износи 40 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок