Анализа

Може ли Хрватска избјећи прелијевање рецесије из Њемачке

  • 16.01.2024. 07:09

Хрватска тешко може избјећи прелијевање рецесије из Њемачке, сматрају стручњаци.

За Хрватску је јако лоша вијест да је у рецесији Њемачка, највећа економија ЕУ и четврта на свијету, пише портал "Индекс".

БДП Њемачке коригован за инфлацију у 2023. реално је смањен за 0,3 одсто. Осим пандемијске 2020. године, која је због политика локдауна била негативна у свим развијеним државама свијета, ово је прва година од 2008. с годишњим падом њемачког БДП-а, наведено је у економској анализи Бранимира Перковића.

Нови систем уласка у земље ЕУ требао би ступити на снагу идуће године

Нови систем уласка у земље ЕУ требао би ступити на снагу идуће године

С обзиром на важност и величину Њемачке, податак о паду њеног БДП-а могао би бити само индикатор почетка рецесије у цијелој ЕУ.

Према овој анализи, свака лоша вијест око економских кретања у Њемачкој лоша је и за економска кретања у Хрватској. Рецесија у Њемачкој имаће негативне посљедице за индустрију, а посебно за туризам.

Без обзира на то гледа ли се извоз робе или извоз услуга (туризам), економија Хрватске скоро је судбински повезана с економијом Њемачке, а широк асортиман производа који Хрватска извози у ту земљу представља широк спектар индустрија које у одређеној мјери зависе од Берлина, истакао је он.

Дан жалости у Палама

Дан жалости у Палама

Чак и ако се криза из Њемачке не прелије на остале чланице ЕУ, што је тешко замислити, утицај на Хрватску ће бити велик - мање извоза производа, мање туриста, те мање радних мјеста и мањи приходи од пореза.

Хрватска можда и избјегне пад ако Њемачка не уђе дубље у рецесију, али раст ће дефинитивно бити мањи него да се економска ситуација у Њемачкој добро развија, пише у анализи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: