Analiza

Može li Hrvatska izbjeći prelijevanje recesije iz Njemačke

  • 16.01.2024. 07:09

Hrvatska teško može izbjeći prelijevanje recesije iz Njemačke, smatraju stručnjaci.

Za Hrvatsku je jako loša vijest da je u recesiji Njemačka, najveća ekonomija ЕU i četvrta na svijetu, piše portal "Indeks".

BDP Njemačke korigovan za inflaciju u 2023. realno je smanjen za 0,3 odsto. Osim pandemijske 2020. godine, koja je zbog politika lokdauna bila negativna u svim razvijenim državama svijeta, ovo je prva godina od 2008. s godišnjim padom njemačkog BDP-a, navedeno je u ekonomskoj analizi Branimira Perkovića.

Novi sistem ulaska u zemlje ЕU trebao bi stupiti na snagu iduće godine

Novi sistem ulaska u zemlje ЕU trebao bi stupiti na snagu iduće godine

S obzirom na važnost i veličinu Njemačke, podatak o padu njenog BDP-a mogao bi biti samo indikator početka recesije u cijeloj ЕU.

Prema ovoj analizi, svaka loša vijest oko ekonomskih kretanja u Njemačkoj loša je i za ekonomska kretanja u Hrvatskoj. Recesija u Njemačkoj imaće negativne posljedice za industriju, a posebno za turizam.

Bez obzira na to gleda li se izvoz robe ili izvoz usluga (turizam), ekonomija Hrvatske skoro je sudbinski povezana s ekonomijom Njemačke, a širok asortiman proizvoda koji Hrvatska izvozi u tu zemlju predstavlja širok spektar industrija koje u određenoj mjeri zavise od Berlina, istakao je on.

Dan žalosti u Palama

Dan žalosti u Palama

Čak i ako se kriza iz Njemačke ne prelije na ostale članice ЕU, što je teško zamisliti, uticaj na Hrvatsku će biti velik - manje izvoza proizvoda, manje turista, te manje radnih mjesta i manji prihodi od poreza.

Hrvatska možda i izbjegne pad ako Njemačka ne uđe dublje u recesiju, ali rast će definitivno biti manji nego da se ekonomska situacija u Njemačkoj dobro razvija, piše u analizi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: