Денис Шулић

Рекордна туристичка сезона у Српској

  • Извор: АТВ
  • 04.12.2023. 15:32

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изјавио је да Српска ове године биљежи рекордну туристичку сезону са око 72.000 ноћења више у односу на претходну годину.

Како он додаје, у односу на период прије епидемије вируса корона Република Српска има већи удио у броју ноћења у БиХ за око 10 одсто. 

- Сада смо на нивоу око 35 одсто ноћења и 34 одсто долазака у Републику Српску за ову годину. У поређењу са претходном годином, тај однос је био око 32 одсто у броју долазака и 31 одсто у броју ноћења - истакао је Шулић, те навео да ће законом о измјенама и допунама Закона о туризму бити уведен централни информациони систем којим ће статистички подаци о смјештајним капацитетима Српске бити прецизнији.

- Сигуран сам да су ови бројеви много већи него што нам статистика тренутно показује - истакао је он.

Додаје, да су потенцијали ловног туризма у Републици Српској огромни и да у ресорном министарству настоје ријешити проблеме који су настали доношењем правилника на нивоу БиХ који негативно утичу на овај сектор у Српској.

Прилагодити туристичке капацитете лицима са инвалидитетом

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да је циљ Министарства да подстакне хотелијере и угоститеље Српске да своје капацитете прилагоде лицима са инвалидитетом.

Шулић је рекао да је Министарство с тим циљем, а поводом Међународног дана лица са инвлидитетом, данас у Бањалуци организовало округли сто "Приступачни туризам у Републици Српској – развој и унапређење".

- Желим да имамо јасну и добру расправу са представницима удружења особа са инвалидитетом и са представницима туристичких организација и хотелијера да Република Српска направи још један искорак када су у питању лица из ове категорије - изјавио је Шулић.

Он је додао да ће Министарство са хотелијерима Српске разговарати да један број соба прилагоде особама са инвалидитетом.

- Циљ нам је да омогућимо да на свакој туристичкој дестинацији у Републици Српској, али у сваком хотелу и ресторану, особе са инвалидитетом немају никакве проблеме када је ријеч о физичким баријерама - истакао је Шулић.

Иво Матошевић из Хуманитарне организације "Партнер" Бањалука рекао је да је у Српској потребно подићи ниво приступачности лицима са инвалидитетом.

- Основ за функционисање сваке особе са инвалидитетом јесте приступачност. Стање је доста побољшано, међутим још се тога може урадити - рекао је Матошевић наводећи да је највише проблема присутно у малим локалним заједницама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: