domaći turizam

Ruralni turizam sve popularniji u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2021. 14:00

Usljed globalnog lockdown-a, zatvaranja prodavnica, kafića, ugostiteljskih objekata, ali i ograničenog kretanja, građani su tražili načine kako da iskoriste vrijeme. Korona je navela mnoge da vise vremena provedu u prirodi, te da otkriju kakve potencijale nude domaće destinacije.

Iako je prošla godina negativno uticala na skoro sve segmente društva, pokazala je da postoji jedna grana privrede koja je zapravo najviše zaživjela kada je sve bilo zatvoreno i ograničeno, a to je ruralni turizam i turizam vezan za prirodu i boravak u njoj.

Veliki potencijal za razvoj ovog segmenta turizma, prepoznala je i Vlada Republike Srpske koja je na posljednjoj sjednici donijela odluku o izradi strategije razvoja turizma u periodu od 2021. do 2027. godine.

“U narednom periodu poseban akcenat će biti stavljen na razvoj ruralnog turizma i turizam vezan za prirodu i boravak u prirodi, te projekte razvoja planinskog i banjskog turizma, a sve ove aktivnosti će, uz povećanje turističkog prometa, dovesti i do povećanja nivoa zaposlenosti u Srpskoj”, naveli su iz Vlade Republike Srpske.

Dodaju da je strategija  bazirana na aktivnostima i mjerama koje će pomoći u kreiranju podsticajnog okruženja za razvoj turizma, stvaranju mogućnosti unapređenja edukacije u ovom sektoru, razvoju turističkog proizvoda i turističke ponude Republike Srpske.

Boro Marić, domaćin iz Visitor centra “Pecka”, rekao je za ATV portal da mu je drago što je Vlada Srpske prepoznala značaj ruralnog turizma, te da tek treba da pokaže svoj potencijal u punom sjaju.

“Analizirajući tržište kod nas ali i regionu, još prije par godina shvatili smo da ova grana turizma u našim krajevima nije dovoljno istražena i iskorištena. Prepoznali smo potencijal koji ima i pokušavamo da napravimo jednu dobru priču, koja će privući ne samo domaće već i strane turiste”, rekao je Marić.

Navodi da posjetioci koji odluče da ih posjete čeka pregršt aktivnosti i zanimljivosti koje žele da vide.

Centar je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Кrajinom…. Ovdje možete dobiti sve informacije o rutama, turističkim atrakcijama, lokalnim proizvođačima hrane, smještaju i sl.“, kaže domaćin Visitor centra „Pecka“.

Da ova grana turizma postaje sve atraktivnija potvđuju nam i iz Etno sela „Ljubačke doline“ koje se nalazi nadomak Banjaluke.

„Mi smo jedno staro dinarsko selo koje je formirano da bi bilo autentično, sa preko 40 objekata u kojem su prikazani svi stari zanati, običaji i tradicije. Mjesto koje se upravo po tome razlikuje od drugih, a to je nešto što privlači građane.Ako je išta pozitivno korona uradila jeste da je neke ljude natjerala da izađu iz stanova i gradske gužve i dođu u mirnija i prirodnija mjesta“, rekli su iz Etno sela „Ljubačke doline“.

Dodaju da njhovo selo ima mnogo toga da ponudi, te da svako može da nađe nešto za sebe.

„U našem selu se održavaju razne kulturno-umjetničke manifestacije, radionice i predavanja. Ono što se posebno ističe da njegujemo tu neku kulturu sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka. Trudimo se da našu istoriju sačuvamo od zaborava“, navode iz ovog etno sela.

Ruralni turizam i boravak u prirodi povećali potražnju ali i cijene zemljišta

Osim što su se građani okrenuli ka domaćim turističkim destinacijama te seoskom turizmu, ono što su mnogi zapazili jeste da se povećala potražnja za zemljištima koji se nalaze u nekim ruralnim područjima i koji su dalje od gradske gužve.

„Od prošle godine, primjetili smo da se mnogo građana interesuje za neke parcele u našem komšiluku radi izgradnje vikendica i kućica koje će im služiti za bijeg od gradske vreve“, rekao je Boro Marić iz Visitor centra „Pecka“.

Da je tako, potvrdili su i iz „Ljubačkih dolina“ koji tvrde da je povećana potražnja dovela i do povećanja cijena zemljišta koja se nalaze izvan grada.