Prema podacima MMF-a

Samo dvije države imaju višu inflaciju od Argentine

  • Извор: Телеграф
  • 16.05.2023. 14:59

Centralna banka Argentine podigla je u ponedjeljak, 15. maja, svoju ključnu kamatnu stopu za šest procentnih poena - na 97 odsto, u nastojanju da se izbori sa naglom inflacijom koja je dostigla svoj maksimum u posljednjih 30 godina.

Centralne banke širom svijeta bore se da obuzdaju inflaciju, ali to je poseban problem u Argentini, gdje je godišnja stopa inflacije skočila iznad 100% prošlog mjeseca. To je najviši nivo od ranih 1990-ih, a trenutno su Venecuela i Zimbabve jedine dvije zemlje koje imaju višu inflaciju od Argentine, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Raste inflacija u evrozoni

Raste inflacija u evrozoni

Poređenja radi, inflacija se kreće ispod 5% u SAD, gdje je centralna banka podigla ključne kamatne stope za pet procentnih poena tokom proteklih 14 mjeseci.

Centralna banka Argentine se, takođe, nada da će povećanje stope podstaći ulaganja u valutu zemlje, navodi se u saopštenju centralne banke, objavljenom u ponedjeljak. Prevelika inflacija je rezultirala velikim odlivom investicija u argentinskom pezosu, što je dovelo do pada njegove vrijednosti u odnosu na američki dolar ove godine - od 23%.

Uoči predsjedničkih izbora, zakazanih za oktobar, ministar ekonomije Serhio Masa fokusiran je na "izbjegavanje još veće devalvacije valute", kao i na obuzdavanje inflacije. Na njega se gleda kao na potencijalnog kandidata treće strane, otkako je sadašnji predsjednik Alberto Fernandes prošlog mjeseca najavio da neće tražiti reizbor, a uspjeh Mase će vjerovatno biti vezan za rezultat ovog plana za borbu protiv inflacije.

Istraživanje pokazalo: Srpska će napredovati, inflacija i slabljenje kupovne moći glavni problemi

Istraživanje pokazalo: Srpska će napredovati, inflacija i slabljenje kupovne moći glavni problemi

Ali, malo je vjerovatno da će novo povećanje stope donijeti bilo kakvu stvarnu promjenu na argentinskim tržištima, kažu analitičari, a piše CNN.

Finansijski savjetnik i bivši zamjenik direktora Centralne banke Argentine, Migel Kigel, kaže da je osjećaj takav kao da "vlada potpuno gubi zbog inflacije".

- Bojim se da je vlada počela da reaguje veoma kasno: povećanja kamatnih stopa su, naravno, glavna strategija za borbu protiv inflacije, ali za njih je potrebno vrijeme. Kada centralna banka podigne kamatnu stopu, efekti se osjećaju dva ili tri mjeseca kasnije, a taj vremenski okvir nije efikasan u situaciji u Argentini - rekao je.

Pratite nas i putem Vibera!

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм