Пекинг

Си први пут јавно признао: Критично је

  • Извор: Индекс
  • 02.01.2024. 18:09

Кинеска предузећа се боре, а незапослени људи имају проблема с проналажењем посла, признао је кинески предсједник Си Ђинпинг током свог новогодишњег говора.

Ово је први пут да је Си споменуо економске изазове у својим новогодишњим порукама откако је почео да их упућује 2013.

Изјава долази у критичном тренутку за другу највећу свјетску економију, која се бори са структурним успоравањем обиљеженим слабом тражњом, растом незапослености и нарушеним пословним повјерењем.

"Нека предузећа су трпјела тешка времена. Неки људи су имали потешкоћа у проналажењу посла и задовољавању основних потреба", казао је Си у телевизијском говору, пише Си Ен Ен, а преноси "Индекс".

"Све ово остаје у мом првом плану. Консолидоваћемо и ојачати замах економског опоравка", поручио је Си у говору који су пренијели и државни медији.


Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Да ли се предвиђање Нострадамуса за 2024. годину већ почело остваривати?

Неколико сати прије него што је Си говорио, Национални завод за статистику (НБС) објавио је своје мјесечно истраживање Индекса менаџера набавке (ПМИ), које је показало да је индустријска активност пала у децембру на најнижи ниво у шест мјесеци.

Огромни производни сектор у земљи био је слаб већи дио 2023. године. Кинеска привреда суочена је с низом проблема, укључујући продужени пад некретнина, рекордно високу незапосленост младих, тврдоглаво ниске цијене и све већи финансијски стрес локалних власти.

Пекинг се бори да оживи раст и подстакне запошљавање након што је прошле године увео низ мјера подршке и обећао да ће појачати фискалну и монетарну политику 2024. Међутим, све више етатистички приступ економији, који наглашава партијско-државну контролу економских и друштвених питања на рачун приватног сектора, уплашио је предузетнике.

Владино сламање предузећа у име националне безбједности такође је уплашило међународне улагаче. У суботу је Народна банка Кине објавила да је одобрила захтјев за уклањање контролних дионичара у Алипеју, свеприсутној платформи за дигитално плаћање, коју води Ант група Џека Маа.


Бањалучанину жена прокоцкала 82.000 КМ

Бањалучанину жена прокоцкала 82.000 КМ

Овај потез значи да је Ма службено препустио контролу над компанијом чији је саоснивач. Ма, који је такође саоснивач Алибаба групе, најавио је прошлог јануара да ће се одрећи контроле над Антом у склопу повлачења из свог интернет пословања.

Његове компаније биле су ране мете пекиншког сламања великих технолошких компанија за које се сматрало да су постале превише моћне у очима Комунистичке партије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм