U ponedjeljak

Sindikat pozvao na štrajkove na aerodromima

  • Извор: СРНА
  • 11.03.2023. 21:41

Njemački sindikat "Verdi" pozvao je na štrajk u ponedjeljak, 13. marta, na aerodromima u sjevernom dijelu zemlje, uključujući Berlin, uz napomenu da će to vjerovatno izazvati duže redove za putnike i otkazivanje letova.

Štrajkovi će uticati na međunarodni aerodrom u Berlinu, kao i na manje aerodrome u Hamburgu, Hanoveru i Bremenu, saopštile su nadležne regionalne podružnice sindikata uslužnog sektora.

Do sada je otkazano više od 300 letova i pogođeno preko 27.000 putnika.

"Verdi" je saopštio da poziva osoblje službe obezbjeđenja da štrajkuje na aerodromu u Berlinu zbog spora oko plaćanja za rad noću, vikendom i državnim praznicima, koji traje godinama.

Štrajk na aerodromima počeće u ranim časovima i završiće se kasno uveče.

To će biti posljednji u nizu štrajkova i protesta koji su pogodili velike evropske ekonomije, uključujući Francusku, Britaniju i Španiju, jer više cijene hrane i energije urušavaju prihode i životni standard nakon pandemije virusa korona i tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Sindikat smatra da povećanje plata u javnom sektoru za dva odsto u narednih 27 mjeseci i jednokratne isplate od 1.500 i 1.000 evra nisu dovoljne, s obzirom na godišnju inflaciju od oko devet odsto.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм