Centralna banka objavila

Sjeverna Makedonija spremna da ruski gas plaća u rubljama

  • Извор: Агенције
  • 29.04.2022. 13:21

Sjeverna Makedonija je spremna da ruski gas plaća u rubljama, objavila je u četvrtak centralna banka te zemlje.

Narodna banka Severne Makedonije je dodala rublju u kursnu listu, a guvernerka Anita Angelovska Bežovska je rekla da je centralna banka napravila sve potrebne izmjene i da više ne postoje prepreke uvozncima gas iz Rusije plaćaju u rubljama.

"Sve što je bilo do Centralne banke kao regulative već je spremno. Posljednjih mjesec dana je napravljena promjena i preduzeća koja su uvoznici gasa nemaju nikakvih smetnji za blagovremeno snabdjevanje. Transakcije za plaćanje ruskog prirodnog gasa mogu se obaviti u rubljama ako je potrebno", rekla je Bežovska na konferenciji za novinare.

Najveći makedonski izvoznici, metalska industrija i kompanije u industrijskim zonama, kažu da će morati da zaustave rad u slučaju da stane dotok prirodnog gasa, jer nemju alternativu u ovom trenutku.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je juče da nema prekida u isporuci ruskog gasa toj zemlji preko Bugarske, ali da u slučaju da Gasprom prekine snabdjevanje postoji alternativa i da industrijski objekti mogu da koriste mazut.


  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.