Потврђено

Сљедеће седмице наставак исплате штете због афричке куге свиња

  • Извор: Српскаинфо
  • 08.10.2023. 08:14

Крајем сљедеће седмице биће настављена исплата штете проузроковане афричком кугом свиња, најављено је из Министарства пољопривреде Републике Српске.

Министар Саво Минић прецизирао је да је до застоја у исплати дошло због формирања новог Фонда солидарности Републике Српске, који ће од сада преузети на себе све обавезе у вези пружања помоћи приликом заразних болести, елементарних непогода, еколошких катастрофа и других потешкоћа.

Минић је истакао да све ветеринарске организације имају рок до 15. новембра да обаве попис свих животиња.

"Након тога ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете, нити поновног усељавања животиња на фармама гдје је била евидентирана афричка куга", рекао је Минић. 


"Вјечан спомен новим Обилићима": Постављен транспарент у Бањалуци

Он је најавио да ће бити донесен и правилник који ће прописати ниво биосигурносних мјера, тачан број и начин држања свиња како би се могло безбједно наставити са свињогојством и на подручјима која су била заражена.

У Српској је за сада исплаћено 2,3 милиона КМ за санацију штете и спровођење мјера сузбијања и искорјењивања афричке куге свиња. До сада је еутаназирано око 48.000 свиња у Српској.

Пратите нас и путем Вибера