Милорад Додик

"Српска намјерава да увећава количине увоза руског гаса"

  • 26.02.2024. 09:11

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска намјерава да увећава количине увоза руског гаса.

"Ми имамо индустрију којој је потребно снабдијевање гасом. Истовремено, гас остаје најстабилнији енергетски ресурс и зато намјеравамо да повећамо залихе гаса", рекао је Додик за руску "Известију", а преноси Срна.

Он је навео да већ постоји гасовод који пролази кроз Српску и да ће се утврдити како се може повећати његова снага.

Додик је истакао како Америка врши притисак на Сарајево да реализују свој пројекат изградње гасовода, за шта им је потребна сагласност Републике Српске.

"Свакако ћемо то договарати тако да и ми добијемо сагласност за реализацију нашег пројекта", навео је Додик.

Он је истакао да Српска тренутно добија гас гас по прихватљивим цијенама, без одгађања, а што јој омогућава да обезбиједимо своју енергетску сигурност.

Додик је напоменуо да је Република Српска прошле године са руским "Гаспромом" потписала уговор о испоруци гаса до 2025. године.

"`Гаспром` је за нас јако поуздан партнер и јако нам је драго што нас је издвојио као партнера у нашем региону", рекао је Додик и додао како се договори поштују са обје стране и да је почело плаћање у рубљама.

Он је подсјетио да је Сарајево својим одлукама нанијело велику штету Републици Српској не само о питању пројекта у вези са допремањем руског гаса него и када је ријеч о бројним другим питањима.

Додик је напоменуо да Српска захваљујући партнерским односима са Руском Федерацијом, има прилику да свом становништву понуди комерцијални, јефтинији гас.

То би, како је рекао, могло бити добро и за западну Европу, али Сарајево већ 15 година не дозвољава да се донесе одговарајуће рјешење.

"За то не постоје никакви разумни разлози, они су просто таоци свог менталитета. Безусловно, питање тог пројекта код нас је на дневном реду и стално тражимо могућности за његову реализацију. Али, ја познајем њихов менталитет и зато нисам оптимиста", додао је Додик.

Према његовим ријечима, Сарајево се с друге стране користи бенефитима захваљујући односима Српске са Русијом, односно добија јефтинији гас али не дозвољава да се реализује пројекат.

"Што се тиче нас, ми ћемо се трудити да нађемо друге технолошке могућности за реализацију пројекта и зато ћемо водити преговоре са нашим руским партнерима", додао је Додик.

Подсјетио је да БиХ до сада није увела санкције Русији учинила захваљујући ставу Републике Српске, иако политичко Сарајево на то позива.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.