АТВ јутро

Шта може да се преноси преко границе и шта УИО ради са одузетом робом

  • Извор: АТВ
  • 14.11.2023. 13:41
  • 16:15

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић објаснио је јутрос, гостујући у нашем АТВ јутру, које ствари се смију наћи у личном пртљагу путника приликом уласка у БиХ.

Ковачевић је рекао да смо већ ушли у период године када постоји појачан улазак у БиХ - како наших грађана који раде у иностраству па се враћају у БиХ, тако и страних лица која долазе у посјету БиХ. Ковачеић је нагласио да путници том приликом морају бити опрезни када су у питању ствари које уносе у свом личном пртљагу.

"У личном пртљагу могу се унијети ствари које ће се користити за личну употребу а у вриједности до 300 евра, односно 600 КМ. Уколико ствари у личном пртљагу прекорачују ту вриједност, путници су дужни то да пријаве приликом преласка границе“, рекао је Ковачевић за АТВ.

Ковачевић је још једном нагласио да акцизне производе у БиХ не могу увозизи малољетна лица, а када је ријеч о количинама акцизних производа који се смију унијети у БиХ то су: једна штека цигарета, један литар жестоког алкохолног пића, три литре вина те 16 литара пива.

Ковачевић је подсјетио и на правила приликом уноса лијекова.

"Грађани морају и ту да буду опрезни јер је приликом уноса лијекова у БиХ неопходно да посједују медицинску документацију“, рекао је Ковачевић.

Такође, унос воћа и поврћа је ограничен на пет килограма.

Дозвољено је унијети и новац до 20.000 КМ.

У првих десет мјесеци ове године Управа за индиректно опорезивање одузела је робе у вриједности више од 18 милиона КМ. 

"Почетком године имали смо велику акцију у којој је одузето 52 килограма кокаина вриједности око 10 милиона КМ“, рекао је Ковачевић за АТВ.

Ковачевић каже да УИО најчешће одузима дуван и дуванске производе, односно акцизну робу зато што је занимљива за кријумчарење.

"Ако се продаје на црном тжишту остварује се значајн приход не само од ПДВ-а него се не плаћа ни акциза“, рекао је Ковачевић.

Даље је додао да се кријумчари пуно текстила и текстилних производа, обуће, аутомобила, ауто-дијелова, техничких уређаја, козметике.

Када је ријеч о томе шта се са одузетом робом даље ради Ковачевић каже да постоје двије могућности.

"Одузета роба има статус привремено одузете робе. Уколико је вриједност робе нижа од 10.000 КМ тада се ради о прекршају и покрећу се поступци пред надлежним судовима који на крају доносе одлуку шта ће се радити са том робом. Она се уништава (најчешће акцизна роба) или се продаје тада УИО организује лицитације и продаје и то објављујемо на нашем сајту. Зна се ко може учествовати и на који начин ми продајемо ту робу и новац уплаћујемо на рачуни распоређујемо“, рекао је Ковачевић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.