Министарство финансија

Нове уплате старе девизне штедње: Ево шта штедише треба да ураде

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2024. 15:58

Министарство финансија Републике Српске извршило је данас плаћање по доспјелом ануитету обвезница за измирење старе девизне штедње у укупном износу 623,3 хиљаде КМ.

Плаћања се односе на 3. рату 10. емисије обвезница (локална ознака RSDS-O-J).

Република Српска је до сада извршила укупно десет емисија обвезница за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње у Републици Српској укупне номиналне вриједности 588,92 милиона КМ.

Од извршених десет емисија, осам је у потпуности измирено.


Деки гурман смазао 120 кугли сладоледа, може и 100 ћевапа у

Деки гурман смазао 120 кугли сладоледа, може и 100 ћевапа у "цугу"

Од укупног износа до сада емитованих обвезница, преостаје за измирење још 10,1 милиона КМ или 1,72% из разлога што ове обавезе још нису доспјеле.

Штедише, које то још нису урадиле, треба да извршиле верификацију рачуна старе девизне штедње те да своја потраживања по старој девизној штедњи пријаве у пословницама АПИФ-a до краја овог мјесеца, поручују из Министарства.

"За захтјеве који буду поднесени у овом року, верификација ће бити извршена под идентичним условима који су до сада имали власници старе девизне штедње, а у складу са законима и подзаконским прописима", саопштено је из Министарства финансија.


"Нова побједа Трампа уништиће НАТО"

Како је објашњено, под рачунима старе девизне штедње подразумијевају се девизна средства код банака на територији Републике Српске са стањем на дан 31. децембра 1991. године, укључујући камату обрачунату до тог датума, а умањену за директне исплате банке након тог датума, за пренесена и искоришћена средства са јединственог приватизационог рачуна у Републици Српској, као и за евентуалне исплате послије 31. децембра 1991. године по било којем другом основу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)