Западни медији пишу

"Нова побједа Трампа уништиће НАТО"

  • Извор: СРНА
  • 02.02.2024. 15:45

Ако Доналд Трамп поново постане предсједник САД, НАТО би могао да пропадне, а Украјина да остане без подршке САД - оцјењује њемачка телевизија "Тагесшау".

Да би уништио НАТО, Трамп не би морао чак ни да званично објави повлачење САД из алијансе, коју је назвао застарјелом.

"Биће довољно да САД покажу да није извјесно да ће заиста заштитити своје европске савезнике у случају напада", наводи Кристијан Мелинг, замјеник директора Њемачког савјета за спољне послове.

Њемачка телевизија истиче да су и сами Европљани подијељени по питању помоћи Украјини. Јер, Будимпешта се противи помоћи ЕУ Кијеву, док њемачки канцелар Олаф Шолц позива европске партнере да улажу више.

Трампов бивши савјетник за националну безбједност Џон Болтон тврди да ће се бивши предсједник САД, уколико побиједи на новембарским изборима, осветити политичким противницима и "подилазити" Русији и Кини.

Болтон сматра да би Трамп могао повући САД из НАТО-а, ограничити подршку Украјини и охрабрити Кину да блокира Тајван.

"Вол стрит журнал" објављује да изгледи да се Трамп врати у Бијелу кућу тјерају званичнике у ЕУ да размишљају о повећању својих војних буџета.

Неки британски медији сугеришу да Трамп, ако побиједи на предсједничким изборима 2024, вјероватно неће држати до обавезе Вашингтона да заштити савезнике у НАТО.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм