Zapadni mediji pišu

"Nova pobjeda Trampa uništiće NATO"

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 15:45

Ako Donald Tramp ponovo postane predsjednik SAD, NATO bi mogao da propadne, a Ukrajina da ostane bez podrške SAD - ocjenjuje njemačka televizija "Tagesšau".

Da bi uništio NATO, Tramp ne bi morao čak ni da zvanično objavi povlačenje SAD iz alijanse, koju je nazvao zastarjelom.

"Biće dovoljno da SAD pokažu da nije izvjesno da će zaista zaštititi svoje evropske saveznike u slučaju napada", navodi Kristijan Meling, zamjenik direktora Njemačkog savjeta za spoljne poslove.

Njemačka televizija ističe da su i sami Еvropljani podijeljeni po pitanju pomoći Ukrajini. Jer, Budimpešta se protivi pomoći ЕU Kijevu, dok njemački kancelar Olaf Šolc poziva evropske partnere da ulažu više.

Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton tvrdi da će se bivši predsjednik SAD, ukoliko pobijedi na novembarskim izborima, osvetiti političkim protivnicima i "podilaziti" Rusiji i Kini.

Bolton smatra da bi Tramp mogao povući SAD iz NATO-a, ograničiti podršku Ukrajini i ohrabriti Kinu da blokira Tajvan.

"Vol strit žurnal" objavljuje da izgledi da se Tramp vrati u Bijelu kuću tjeraju zvaničnike u ЕU da razmišljaju o povećanju svojih vojnih budžeta.

Neki britanski mediji sugerišu da Tramp, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2024, vjerovatno neće držati do obaveze Vašingtona da zaštiti saveznike u NATO.

Pratite nas i putem Vibera