Višegrad

Suša omela planove rukovodstva Hidroelektrane na Drini

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2022. 19:34

U HE na Drini, pamtiće dobro 2022.godinu zbog sušnih dana. Posljednji prjesek, koji je rađen u oktobru mjesecu, pokazao je da je višegradska Hidroelektrana proizvela 645 gigavat časova eleketrične energije. Baš zbog sušne godine, a neki će reći istorijski loše, nije se uspjelo pratiti plan proizvodnje i sama proizvodnja. Ipak, i uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, ispunjenje plana dospjelo je do 87 odsto.

"Generalno, uspjeli smo da iskoristitmo svoje kapacitete I izvučemo maksimu, ali loša hidroologija je prvenstveno uzrokovala da ne ispunjavamo plan", rekao je Nedeljko Perišić, direktor “ HE na Drini “ Višegrad.

Na vremenske uslove ne mogu da utiču, ali zato radnici višegradske Hidroelektrane mogu da rade na pogonskoj spremnosti. Sušni dani iskorišteni su maksimalno da se uradi godišnji remot, što je glavni pred uslov, pored vremenskih prilika, da se obezbjedi nesmetana proizvodnja električne energije.

"U principu zaostatak nije veliki, može se do kraja godine ispuniti naš zacrtani plan oko 925 hiljada kilovat časova električne energije, a što se tiče pogonske spremnosti bila je na visokom nivou, nije bilo prosipanja energije ni uslijed loših vremenskih prilika", rekao je Vukota Jojić, rukovodilac Službe za proizvodnju električne energije u “ HE na Drini “ Višegrad.

U menadžmentu smatraju da su uradili sve što je bilo potrebno da se stvore uslovi za dobru proizvonju. Do kraja godine kažu da bi trebali i vremenski uslovi da im idu na ruku.

"HE na Drini smo izvršili remont naših postrojenja i spremno dočekujemo nadam se bolje hidroološke prilike i znatno bolju proizvodnju električne energije", rekao je Nedeljko Perišić, direktor “ HE na Drini “ Višegrad.

Iako je ova godina zbog hidroologije izuzetno loša, plan proizvodnje do kraja godine mogao bi biti ispunjen. U višegradskoj Hidroelektrani, prošla godina ostaće upamćena kao rekordna i upisana je zalatnim slovima kao najveći rekorder u proizvodnji električne energije.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)