Како они то раде?

Швајцарци повлаче драстичан потез како би се смањили потрошачке цијене

  • Извор: Агенције
  • 04.01.2024. 04:00

Швицарске власти су укинуле царине на увоз индустријских производа како би смањила високе потрошачке цијене.

Ово значи да увозници више неће плаћати царине на потрошачке производе те на сировине, полупроизводе и машине. Царине на увоз пољопривредних производа остају на снази.

Држава ће тим потезом изгубити око 600 милиона швајцарских франака (645 милиона евра) годишњег прихода, објавило је у уторак министарство за економске послове (СЕЦО).

С друге стране, учинак на економију и грађане процијењен је на 860 милиона франака (924 милиона евра).

Овај износ укључује 490 милиона франака уштеда компанија на царинама и најмање 100 милиона на административним поступцима.

Стручњак из швајцарског министарства за економске послове Томас Цимерман рекао је да су царине посљедњих година чиниле тек око 1.5 посто државних прихода, а смањиле су конкурентност швајцарске економије и одржавале високе цијене, знатно вишу него у околним земљама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм