Evropa u problemu

Sve veći računi za energiju, zemlje EU traže hitno rješenje

  • Извор: Агенције
  • 09.09.2022. 09:05

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaju se u petak kako bi pronašli rješenja s dugog popisa mogućih mjera za zaštitu građana od vrtoglavo visokih cijena energije kako se približava zima.

Osnova za razgovore je niz prijedloga koje je dala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen - među njima, ograničenje cijene ruskog gasa, iznenadna naknada za neplinske elektrane, smanjenje potražnje za električnom energijom u cijelom bloku i hitne kreditne linije za elektroenergetske kompanije koje se suočavaju s velikim zahtjevima za kolateralom.

Diplomate EU rekli su da se čini da zemlje uglavnom podržavaju mjere za osiguranje likvidnosti za kompanije, a neke su takođe podržale smanjenje potražnje za električnom energijom.

Drugi su prijedlozi izazivali veće podjele. Ograničenje cijene ruskog gasa do sada nije dobilo podršku većine zemalja, a neke se pitaju kako bi to pomoglo u obuzdavanju cijena s obzirom na niske količine gasa koje Moskva sada šalje u Evropu.

"Naša je namjera prije svega sniziti cijene. Ograničenje samo na ruski gas neće sniziti cijene," rekao je belgijski ministar energetike Tine Van der Straeten za Rojters, piše Swiss info.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija prestati isporučivati gas Evropi ako uvede ograničenje cijena. Podrška toj politici je rijetka među državama srednje i istočne Evrope koje ne žele izgubiti sve manje zalihe koje još dobijaju.

Тагови:
  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.