Горажде

Током копања тунела у БиХ откривено благо

  • Извор: Агенције
  • 25.01.2024. 11:03

Током копања тунела Храњен код Горажда у БиХ откривено је право благо.

На иницијативу премијера Босанскоподрињског кантона (БПК) Горажде Една Ћулова, градилиште тунела Храњен са сјеверне стране у сриједу су посјетили представници компаније из Сарајева која се бави геолошким истраживањима минералних ресурса и природних богатстава у БиХ.

Са тимом стручњака из области геологије извршен је обилазак изворишта воде на том локалитету како би се сагледале могућности њеног искориштења за водоснабдијевање Горажда.

Сви су сагласни да би вода нађена приликом ископавања тунела Храњен могла у перспективи бити рјешење за снабдијевање Горажда, али је прије тога неопходно створити предуслове.


Тужна исповијест жене из БиХ: Откад је муж погинуо син ме није обишао

Тужна исповијест жене из БиХ: Откад је муж погинуо син ме није обишао

"Апсолутно сам сигуран да ту има довољно капацитета воде, тај који је измјерен и он се налази у хидрогеолошком колектору, кречњаку, и у контакту је воде у зони између шпиљца који је хидрогеолошки изолатор и кречњака који је колектор. С обзиром на вертикалну висину око 700 метара треба сагледати простор не кречњаке само линијски него просторно, по ширини, дужини и висини и на основу тога и треба по законским процесима прићи једној озбиљној анализи и урадити пројекат до истраживања. По закону, ако би вода била да се користи за пиће, треба да се ради елаборат о резервоарима воде и слично, али мислим да би била штета ово пустити да тече", казао је професор др Рамо Куртановић, геолог.

Декан Рударског, геолошког и грађевинског факултета Универзитета у Тузли професор Кемал Гутић нагласио је да је жеља развијати и друге активности на овом подручју с обзиром да су, како је казао, ранија истраживања показала да је ово подручје богато и другим рудама, минералима и ресурсима који могу развити град.

"Ја да нисам дошао данас не бих знао да имамо нови пројекат, а то је огромна капацитивност подземних вода која може ријешити проблем водоснабдијевања града Горажда и БПК али не бих да улазим у стратешке програме БПК, али ту смо да помогнемо и да се ставимо на располагање грађанима и властима", казао је Гутић, преноси РТВ БПК.


Преварен и опљачкан путем лажне СМС поруке о достави пакета!

Преварен и опљачкан путем лажне СМС поруке о достави пакета!

Премијер БПК Горажде нагласио је да је главни циљ посјете био обилазак изворишта воде и сагледавање на који начин се то може рјешити.

"Сасвим позитивна мишљења и сви се слажу да је неопходно ово одрадити до краја провести комплетну документацију на задовољство свих нас у Горажду и БПК, да би требала вода да иде у том смјеру. На сјеверној страни се налазе четири изворишта воде која су сада појачана у односу на прошли пут што је сасвим нормално и она су изолована. На тунелу су са ове стране окончане завршне облоге у дужини од 817 метара и остало је још десетак метара, и комплетни радови осим асфалтне траке и сигнализације са сјевера су потпуно завршени, с тим да су мјеста гдје су ове четири жиле воде остављена за даљње радове односно одвођење и преузимање према Горажду", казао је премијер БПК Горажде Един Ћулов.

Додао је да се и са јужне стране ради на пробијању тунела гдје је ископано око 2.150 метара, а интензивније радове на пробијању тунела са обје стране најавио је средином фебруара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм