Unija udruženja poslodavaca

Trivić: Mora se zaustaviti zapošljavanje u javnom sektoru inače će privatni morati da uvozi radnu snagu

  • Извор: АТВ
  • 26.12.2021. 19:52

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, rekao je da imamo ozbiljne nejasnoće u vezi toga šta će se u budućnosti dešavati kao posljedica pandemija virusa korona, ali da je evidentno da izvoz i dalje raste, što je za našu privredu posebno bitno.

On je rekao da svi prihodi rastu, plate rastu i da možemo reći da je 2021. godina uspješna, međutim, svi izazovi će i dalje uticati i ne postoji niko ko može da kaže šta će se dešavati iduće godine.

Govoreći o inflaciji i rastu cijene energenata, Trivić je rekao da BiH ne može ništa posebno uraditi po tom pitanju. 

„Ono što je nejasno je da li je ova inflacija izazvana zbog nekih špekulacija ili je došlo do nekih poremećaja. Nema nikakve posebne povećane potrošnje koja bi mogla izazvati takve efekte, tako da je pretpostavka da na nekom svjetskom nivou se dešavaju produkovani poremećaji koji će proizvesti posljedice, pitanje je koliko će to trajati. Najvažnije za poslodavce je da prate trenutno stanje, da se pripremaju da ovo može duže trajati i da u skladu s tim koriguju i cijene i plate i sve ono što ima veze s tim“, rekao je Trivić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

On kaže da danas imamo koliko-toliko stabilne cijene nafte, pa čak i pad cijene, dok s druge strane imamo enormni skok cijene gasa kao i struje. Dodaje da je evidentno da su cijene energenata otišle gore za 30,40 odsto, a sadašnje cijene će proizvesti još veće prosječno poskupljenje u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju poskupljenje struje za privrednike, Trivić kaže da se još vode razgovore sa „Elektroprivredom“ da se izvrše korekcije cijena i da svi poslodavci imaju iste cijene električne energije.

„'Elektroprivreda' je izdvojila neke kategorije, kao što su rudarstvo, ugostiteljstvo, trgovina koje imaju značajno veće cijene, i mislim da ćemo postići dogovor sa 'Elektroprivredom' da se cijene bar za te kategorije vrate na nešto niže nivoe zato što bi to bio prevelik udar na njih“, istakao je Trivić.

Što se tiče plata, Trivić je rekao da one moraju rasti, što zbog inflacije što zbog odlaska ljudi, i dodaje da je dobro što je Vlada Republike Srpske kroz set zakona pomogla i privredu. 

„S druge strane, evidentno je da su plate u privredi, zanatstvo i srednja stručna sprema, već prerasle plate u javnom sektoru tako da postoji potreba za rast plata u ovom sektoru. Ono što je problem javnog sektora je da ima od 30 do 50 odsto viška radnika i mislim da je krajnje vrijeme da država donese neku odluku po tom pitanju, da zaustavi zapošljavanje jer će vrlo brzo privatni sektor doći u situaciju da mora uvoziti radnu snagu, a mislim da je bolje da na neki način organizujemo prelazak radne snage iz javnog sektora u privatni“, smatra Triivić.

Kompletno gostovanje Saše Trivića u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.



Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм