Предсједник Уније послодаваца Српске

Тривић: Уређење плата не припада општем колективном уговору

  • Извор: СРНА
  • 18.09.2023. 19:33

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да Унија јесте за рјешавање проблема радника, те жели дати допринос уређењу плата, али не кроз општи колективни уговор, него гранске колективне уговоре.

Тривић, који је данас учествовао на састанку премијера Републике Српске Радована Вишковића са социјалним партнерима, оцијенио је да је апсолутно непримјерено да се једним таквим документом покушавају уређивати плате.

"То што Синдикат хоће, то не припада општем колективном уговору. О тим стварима можемо разговарати о оквиру гранских колективних уговора и договорили смо да се формира та комисија која би дала приједлоге како се борити против сиве економије у области исплате плата и како тиме смањити нелојалну конкуренцију и побољшати статус радника", рекао је Тривић.

Мишић: Нови систем плата кроз општи колективни уговор

Мишић: Нови систем плата кроз општи колективни уговор

Он је напоменуо да су послодавци јасно рекли да неће учествовати у таквом виду колективног уговора, који би уређивао плате у реалном сектору.

"Прихватили смо обавезу да дамо чланове групе који ће се бавити проблематиком како спријечити злоупотребе у исплати плата, али нам није прихватљиво да се то дефинише у општем колективном уговору", рекао је Тривић

Он је изразио задовољство што се Вишковић ухватио у коштац са сивом зоном и исплатом плате у коверти, те додао да ће Унија дати пуну подршку у тој борби.

"Али, сматрамо да рјешење не може бити дефинисано кроз општи колективни уговор, него кроз разне друге мјере, зато смо и формирали радну групу која ће их предложити", рекао је Тривић.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм