ATV

Predsjednik Unije poslodavaca Srpske

Trivić: Uređenje plata ne pripada opštem kolektivnom ugovoru

  • Izvor: SRNA
  • 18.09.2023. 19:33

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da Unija jeste za rješavanje problema radnika, te želi dati doprinos uređenju plata, ali ne kroz opšti kolektivni ugovor, nego granske kolektivne ugovore.

Trivić, koji je danas učestvovao na sastanku premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa socijalnim partnerima, ocijenio je da je apsolutno neprimjereno da se jednim takvim dokumentom pokušavaju uređivati plate.

"To što Sindikat hoće, to ne pripada opštem kolektivnom ugovoru. O tim stvarima možemo razgovarati o okviru granskih kolektivnih ugovora i dogovorili smo da se formira ta komisija koja bi dala prijedloge kako se boriti protiv sive ekonomije u oblasti isplate plata i kako time smanjiti nelojalnu konkurenciju i poboljšati status radnika", rekao je Trivić.

Mišić: Novi sistem plata kroz opšti kolektivni ugovor

Mišić: Novi sistem plata kroz opšti kolektivni ugovor

On je napomenuo da su poslodavci jasno rekli da neće učestvovati u takvom vidu kolektivnog ugovora, koji bi uređivao plate u realnom sektoru.

"Prihvatili smo obavezu da damo članove grupe koji će se baviti problematikom kako spriječiti zloupotrebe u isplati plata, ali nam nije prihvatljivo da se to definiše u opštem kolektivnom ugovoru", rekao je Trivić

On je izrazio zadovoljstvo što se Višković uhvatio u koštac sa sivom zonom i isplatom plate u koverti, te dodao da će Unija dati punu podršku u toj borbi.

"Ali, smatramo da rješenje ne može biti definisano kroz opšti kolektivni ugovor, nego kroz razne druge mjere, zato smo i formirali radnu grupu koja će ih predložiti", rekao je Trivić.  

Pratite nas i putem Vibera