У опасности од неликвидности

У Њемачкој затварају више од 15.000 ресторана?

  • 24.11.2023. 09:01

Више од 15.000 ресторана, пабова, барова и кафића у Њемачкој је у опасности од неликвидности, према подацима које је кредитни биро Криф саопштио у четвртак.

У финансијским проблемима је 12,6 одсто анализираних угоститељских објеката. У јануару 2020, прије пандемије, у опасности од банкрота било их је 10,7 одсто, односно 12.662.

Угоститељи у Берлину су посебно погођени. Према Крифу, ријеч је о 16,5 одсто објеката. Најмањи ризик од неликвидности имају угоститељи у Баварској и Порајњу-Фалачкој, на југозападу земље, гдје је погођено 10,5 одсто угоститељских објеката.

Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

Њемачко угоститељство се још није опоравило од пандемијске кризе. У септембру ове године промет је био за 12,6 одсто мањи него истог мјесеца 2019, навео је у четвртак Савезни завод за статистику. Чак и у поређењу са септембром прошле године, промет је био 0,2 одсто мањи.

Нарочито јако су погођени барови, чији је промет пића за четири године опао за 34,5 одсто. Ресторани, гостионице и кафићи су у истом периоду забиљежили пад од 8,1 одсто.

Са опадајућим прометом смањује се и број запослених. У септембру је био четири одсто виши него претходне године, али 6,7 одсто мањи него током 2019, прије кризе.

Затвара се позната фабрика, без посла остаје 1.050 радника

Затвара се позната фабрика, без посла остаје 1.050 радника

Док се боре да пронађу раднике, којих од пандемије нарочито мањка, угоститељи ријетко могу да понуде добру зараду. Тачно половина запослених у угоститељству је у октобру 2022. радила за ниске плате.

У читавој привреди је удио ниско плаћених послова био чак 15,2 одсто.

Због више криза чији се ефекти преплићу, у гастрономији је неко вријеме на снази умањена стопа ПДВ-а од седам одсто. Међутим, тако ће бити још до краја године. Од 2024. треба да се примјењује редовна стопа од 19 одсто.

Робот убио радника: Умјесто кутије зграбио човјека, па га згњечио

Робот убио радника: Умјесто кутије зграбио човјека, па га згњечио

У Крифу наводе да то може да повећа број банкротираних фирми.

"У наредној години, банкроти у угоститељској бранши ће наставити да расту", рекао је Франк Шлајн, генерални директор Крифа, преноси Б92.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)