Povoljno tržište

U Srpskoj ima potencijala za investiciona ulaganja

  • Извор: АТВ
  • 10.09.2022. 19:09

Republika Srpska ima potencijala za investiciona ulaganja. U fokusu IRB je formiranje sektora za međunarodne investicije. U ovoj godini, navode, glavni cilj je bila Ruska federacija. Mnogo je faktora zbog kojih je Srpska prepoznata kao povoljno tržište.

"Naš geografski položaj je fantastičan, poreska politika je veoma konkurentna I mnogo povoljnijaod zemalja u regionu i EU, sve su to neke prednosti, elektro-energetski sector, projekti iz oblasti solarne energije, obnovljivih izvora, vjetroprojekti, banjski turizam, naša skijališta, turizam generalno", rekao je Dražen Vrhovac. v.d. direktora IRB-a Republike Srpske.

Sve to je prepoznala i Vlada Mađarske. Ušla je u saradnju sa Republikom Srpskom programom podrške za poljoprivrednike. Svi oni će imati mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava u iznosu do 70 odsto za nabavku poljopivredne mehanizacije. 

"Samim tim da budu konkuretniji u svojoj proizvodnji kako bi imali konkurenten cijene za izlazak na inostrana tržišta i za naše tržište", rekao je pomoćnik ministra Republike Srpske Goran Bursać. 

Nabavka nove opreme i tehnologije prioritet je i u privredi. Konkretno, kada je riječ o prerađivačkoj industriji. Osim toga, fokus je na stimulativnoj poreskoj politici, rastrećenju rada i povećanje plata.  

"Rezultati koje imamo poslije kažu, ne samo da je rasla prosječna plata u Republici srpskoj, nego i prosječna plata u prerađivačkoj industriji što je bio naš cilj, ali prije svega obezbijedili smo i uvećanu platu za 23.000 radnika", rekla je pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Ivana Sandić Blagojević.

Jedan od osnova za razvoj privrede, ulaganje i povoljno tržište je saobraćaj i infrastruktura. Između ostalog, i zato se u Srpskoj,  punom parom radi na izgradnji Autoputeva. To su, kažu u resornom ministarstvu prepoznali u Srbiji. 

"Očekujemo da je dogovoren kamen temeljac 15. septembra u Bijeljini po pitanju spajanja Republike Srpske i Srbije odnosno Bijeljine sa Beogradom, trasa je ugovorena od Bijeljine do Sremske Rače, što se tiče Srbije zaista su prepoznali taj osnov za razvoj privrede", rekao je pomoćnik ministra saobraćaja saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Prepoznata je i potreba za pristupanjem inicijativi Otvoreni Balkan. Značajno bi to pomoglo privrednicima iz Srpske jer je namijenjena promociji investicionih potencijala i privlačenju stranih investitora u zemlje članice inicijative.

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска