Позитивни резултати

У узлету и производња и извоз пилетине

  • Извор: Глас Српске
  • 27.01.2024. 14:02

Сектор живинарства у Републици Српској, упркос кризи, биљежи позитивне резултате, а произвођачи, који су лани остварили завидан раст производње и пласмана пилетине на ино-тржиште, очекују да наставе истом путањом и у овогодишњем циклусу.

Домаћа перадарска индустрија потпуно је зависна од глобалних кретања и цијена житарица на берзи, а захваљујући стагнацији на тим пољима остварени резултати у прошлој години су више него повољни.

Тако је, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, лани извезена пилетина вриједна 38,29 милиона КМ, што је за 3,3 милиона више него 2022. године.  

Предсједник Управног одбора Удружења перадара БиХ и директор србачке компаније “Перутнина Птуј” Велибор Поповић каже за “Глас” да тов бројлера и производња пилетине константно расту.

"Наша компанија у 2023. имала је раст од 11,7 одсто у односу на годину раније. На тржиште Европске уније и Црне Горе извезли смо више од 2.000 тона меса, а у овој години планирамо повећање за око 50 одсто за оба тржишта. Тренутно радимо са 131 кооперантом и са више од 150 фармских објеката, а мјесечна производња у сезони премашује 1,6 милиона комада“, рекао је Поповић.

Да ли је боље држати упаљен бојлер или га палити повремено

Да ли је боље држати упаљен бојлер или га палити повремено

Он је додао да су услови пословања у 2023. години били знатно коректнији у односу на претходни период.

"Било је лакше радити због стагнације цијене сировина попут житарица, првенствено кукуруза, пшенице и сојине сачме, које су почетком сукоба у Украјини доживјеле вртоглав раст на берзи. Цијене су на тржишту већ дуже мирне, што се види и по цијенама меса. Уколико не би било изненађења у смислу поскупљења струје или глобалних поремећаја, очекујемо да ове године имамо раст производње од 11 одсто“, нагласио је Поповић.

Појефтињење пилећег меса за домаће потрошаче ипак не најављују.

"Цијене пилетине директно зависе од цијена сточне хране, а оне тренутно мирују и овај тренд ће се вјероватно задржати дуже вријеме“, казао је Поповић.

Предсједник Заједнице живинара Републике Српске Предраг Миличић и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара каже да су на тржишту већ примјетне повољније цијене јаја у маркетима.

Припреме за надолазећу Нову годину змаја у Кини

Припреме за надолазећу Нову годину змаја у Кини

 "То је позитивна информација за све потрошаче. С друге стране, нама не преостаје ништа друго него да више и боље радимо, те да покушамо додатно да унаприједимо производњу“, рекао је Миличић.

Проблем им, казује Миличић, представља тренд одласка људи у иностранство,  што се одражава на њихову производњу.

"Суштински, проблем је све мање корисника и то се осјећа на тржишту, долазимо у ситуацију да је понуда већа од објективне потрошње“, рекао је Миличић.

Скупље комуналије

Велибор Поповић наводи да би им одређене проблеме у раду могло задати поскупљење комуналних услуга које нису планирали у буџету.

"Прије неколико дана имао сам састанак са директором србачког 'Водовода' који је најавио повећање цијена њихових услуга због раста минималца, али ни то неће бити велики проблем“, рекао је Поповић и додао да у “Перутнији Птуј” немају раднике који раде за минималну плату.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.