Banjaluka

Udruženje banaka BiH: Klijenti Sberbanke da ne brinu, depoziti svih banaka su sigurni

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2022. 12:00

Klijenti Sberbank ad Banjaluka i Sberbank dd Sarajevo nemaju razloga za brigu, poručili su iz Udruženja banaka BiH, navodeći da "ruskog elementa u ove dvije banke više nema", jer su upravljanje njima preuzele Agencije za bankarstvo Srpske i FBiH.

Ovom odlukom prekinuta je veza s ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utcaj na rad Sber banaka u BiH.

Iz Udruženja naglašavaju da su obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno finansijski vitalne, dobro kapitalizovane i vrlo likvidne.

"Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Evropi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o ličnoj sigurnosti. Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na dešavanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa", istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim sektorom i da pomno prate sva dešavanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po finansijski sektor Bosne i Hercegovine.

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.