Fabrika za preradu gipsa

Ugljevik: 50 miliona za novu fabriku i nova radna mjesta

  • Извор: АТВ
  • 19.05.2023. 19:47

Pedeset miliona evra - toliko je vrijedna investicija najavljena danas u Ugljeviku.

Gradila bi se fabrika za preradu gipsa koja bi zaposlila 100 radnika.

"Dobijamo jednu novu investiciju vrlo značajnu za nas, koliko znam, negdje oko 40 miliona kvadratnih metara gipsanih ploča bi se proizvodilo u tom novom proizvodnom objektu. Nova investicija u vrijednosti od 50 miliona evra, koja bi trebala da bude realizovana u narednih nekoliko godina sa kineskom kompanijom 'BNBM', gdje je jedan od akcionara i postojeća TE Ugljevik", kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Zato je Skupština akcionara tog preduzeća donijela danas važnu odluku.

"Poslije odluke nadzornog odbora, uprave preduzeća, Vlade Republike Srpske, danas je Skupština akcionara donijela odluku o da možemo potpisati ugovore o prodaji gipsa i uglja sa 'BNBM' Ugljevik. Tako da bi se pokrenuli uslovi za gradnju fabrike gipsa u Ugljeviku", rekao je Diko Cvijetinović, direktor RiTE Ugljevik.

Đokić je danas iskoristio priliku da vidi kako teku radovi na redovnom godišnjem remontu Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik", koji treba da ojača njenu pogonsku spremnost i poveća obim proizvodnje struje. Rmont je počeo osmog maja, završava 23.

"Ono što je u prirodi i ono što je po standardima koje je ruski proizvođač opreme zadao, mi radimo redovan remont koji traje 45 dana", kaže Milutin Tasovac, izvršni direktor RiTE Ugljevik.

Pretpostavka je da će TE na ovom području raditi do 2050. godine.

Veliko investiranje u 2017. u sistem za odsumporavanje dimnih gasova produžilo je životni vijek elektrane.

Novom investicijom tehnološki proces će biti zaokružen, a izgradnja fabrike za preradu gipsa doprinijeće daljem rastu industrije Republike Srpske.

Тагови: