Preduzimanje mjera

Ulaganje u energetsku efikasnost donosi uštede i čuva planetu

  • Извор: АТВ
  • 30.06.2022. 10:44

Velike varijacije u cijeni gasa u protekle dvije godine i moguće nestašice usljed aktuelne geopolitičke krize doprinijeli su da sljedeća grijna sezona bude jedna od vrućih ljetnjih tema.

Građane brine i poskupljenje ogrijevnog drveta i peleta, na koje takođe ne mogu da utiču, ali zato mogu da preduzmu mjere kako bi smanjili rasipanje energije. Ljeto je pravo vrijeme da se razmisli o zamjeni stolarije, poboljšanju izolacije, a možda i o naprednijim rješenjima poput ugradnje solarnih panela i toplotnih pumpi.

Ulaganje u energetsku efikasnost domova, osim što donosi uštede i povećava komfor življenja, pozitivno utiče na životnu sredinu, zbog čega je odavno norma u razvijenim zemljama sa visokom ekološkom sviješću. Kod nas se mahom posmatra kao trošak, iako računica pokazuje da takva ulaganja donose uštedu i relativno brz povraćaj uloženog novca. 

Koliko se tačno uštedi na godišnjem nivou sa konkretnim rješenjima može se izračunati pomoću kalkulatora GEFF programa, zelene kreditne linije koju kroz mrežu partnerskih banaka na Zapadnom Balkanu obezbjeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ako se za primjer uzme dvospratna porodična kuća u Banjaluci, izolacija spoljnih zidova i zamjena prozora i vrata, uz instaliranje zemne toplotne pumpe umjesto gasnog kotla i solarnih grijača vode, donijeće na godišnjem nivou uštedu na troškovima za energiju veću od 1700 evra. 

Posebna povoljnost kod ovih kredita je to što možete računati na bespovratna sredstva u iznosu od 15% do 20% investicionih troškova. To znači da po završetku radova, nakon dostave potrebne dokumentacije, na vaš tekući račun se isplaćuje bespovratni bonus. Na primjer, ukoliko ste za novu peć na biomasu uzeli kredit od 3000KM na 24 meseca plaćajući ukupan iznos redovne kamate 134 KM, ostvarićete podsticajni bonus u iznosu od 450KM.

Od zamjene stolarije, preko adaptacije fasade i rasvjete, do ulaganja u najsavremenije sisteme grijanja – mnogo je načina da unaprijedite energetsku efikasnost svog stana ili kuće. Sve su popularnije i toplotne pumpe koje preuzimaju toplotnu energiju iz okruženja (zemlje, vode ili vazduha) i prenose je u objekat. 

U Evropi se najviše objekata grije na ovaj način u Norveškoj (60%), Švedskoj (43%) i Finskoj (41%). U studiji Evropske organizacije potrošača BEUC ocijenjeno je da su one najbolje i najekonomičnije rješenje za individualno grijanje, iako je njihova cijena i dalje visoka za prosječno domaćinstvo.

Izolacija mineralnom vunom ili stiroporom olakšava održavanje željene temperature u prostorijama, smanjujući potrošnju za grijanje i rashlađivanje. Isti efekat se postiže ulaganjem u kvalitetne prozore i vrata, dok savremeni sistemi grijanja poput kotlova na biomasu smanjuju zagađenje i donose komfor i uštedu.

Odaberite rješenje koje najbolje odgovara potrebama vašeg domaćinstva. Podatke o uređajima i materijalima koji ispunjavaju standarde za zelenu kreditnu liniju koja vam poklanja podsticajni bonus potražite na Tehnološkom selektoru EBRD, a o konkretnim uslovima kredita raspitajte se kod partnerskih banaka.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.