Udruženje poljoprivrednih proizvođača

Usorac traži uvođenje prelevmana na uvozno mlijeko i mliječne prerađevine

  • Извор: СРНА
  • 21.02.2023. 15:17

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac zatražio je uvođenje prelevmana na mlijeko i mliječne prerađevine koji se uvoze u BiH iz svih zemalja sa kojima se trguje mlijekom i mliječnim proizvodima.

Usorac je u dopisu upućnom ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staši Košarcu zatražio da se u roku sedam dana u BiH uvedu prelevmani na mlijeko i mliječne prerađevine, po ugledu na odluku Vlade Srbije koja se od danas primjenjuje.

U dopisu je napomenuto da su, prema odluci Vlade Srbije, uvedeni prelevmani od 15 dinara ili 0,25 KM po litri mlijeka i za kačkavalj od 30 dinara ili 0,30 KM po kilogramu.

"S obzirom na to da ova odluka neposredno utiče na naše tržište, jer izvozimo mlijeko u značajnim količinama na tržište Srbije sa jedne strane, a da ostaje otvoreno tržište za uvoz iz zemalja EU sa druge strane, tražimo da se u skladu sa relevantnim propisima u što skorijem roku, a najkasnije za sedam dana uvedu prelevmani na mlijeko i mliječne prerađevine", istakao je Usorac.