Vlada dala saglasnost

Utvrđena godišnja kvota stranih radnika za 2024. godinu

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2023. 15:55

Poslodavci u Republici Srpskoj naredne godine moći će zaposliti 1.400 stranih državljana, što je utvrđena goišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana za 2024. godinu.

Naime, Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana za 2024. godinu.

Odredbom Zakona o strancima propisano je da Savjet ministara BiH godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u narednoj godini u BiH utvrđuje na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, a na osnovu iskazanih potreba organa nadležnih za zapošljavanje stranaca u entitetima i Brčko Distriktu.

“Odlukom Upravnog odbora JU ‘Zavod za zapošljavanje Republike Srpske’ od 31.07.2023.godine, utvrđena je godišnja kvota radnih dozvola za zapošljavanje 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2024. godinu i to 1.000 za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva i 400 za produženje ranije izdatih radnih dozvola”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U skladu Zakonom o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva godišnju kvotu radnih dozvola za Republiku Srpsku utvrđuje JU “Zavod za zapošljavanje Republike Srpske“, uz saglasnost Vlade Republike Srpske.

Ovakvim načinom utvrđivanja kvote radnih dozvola u BiH za 2024. godinu, Republika Srpska i njene institucije i dalje zadržavaju punu autonomnost i nadležnost u ovoj oblasti, napominju iz Vlade.

Vlada Republike Srpske se na današnjoj sjednici upoznala sa Informacijom o aktivnostima u vezi pregovora oko zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske. 

S tim u vezi, Vlada Republike Srpske je uputila preporuke za dalji nastavak pregovora u vezi zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм