Vlada Republike Srpske

Utvrđena kvota za narednu godinu: U Srpskoj dozvoljeno zapošaljavanje 1.400 stranih radnika

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2022. 14:34

Vlada Republike Srpske utvrdila je godišnju kvota radnih dozvola za zapošljavanje 1.400 stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2023. godinu.

Ovo je odlučeno na sjednici Vlade Republike Srpske gdje je donesena Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2023. godinu

Utvrđena godišnja kvota odnosi se na produženje 400 ranije izdatih radnih dozvola i na izdavanje 1.000 novih radnih dozvola za novo zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj. 

„Republika Srpska je duži niz godina imala istu kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva. S obzirom na probleme s kojima su se poslodavci susreli u pogledu pronalaska adekvatne radne snage na domaćem tržištu, u 2022. godini povećana je kvota za novo zapošljavanje stranih državljana. Na broj izdatih radnih dozvola uticao je i trend stranih ulaganja za koje investitori u većini slučajeva traže angažovanje stručnog kadra sa posebnim znanjima i vještinama“, kazali su u Vladi Republike Srpske.

Radne dozvole u oviru utvrđene kvote za Republiku Srpsku stranim državljanima izdaju nadležne Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, pod uslovom da na evidenciji nezaposlenih u biroima prema sjedištu poslodavca nema lica odgovarajuće stručne spreme koja ispunjavaju uslove, ili ima ali su odbila zaposlenje u traženoj struci.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм