Прогресус

Већина мађарске механизације стиже до краја године

  • Извор: СРНА
  • 05.12.2023. 14:53

Од 641 пољопривредника са подручја Републике Српске и Брчко дистрикта, којима су током првог јавног позива одобрене субвенције за набавку механизације мађарске производње, више од пола је до сада добило механизацију, а очекује се да ће већини бити испоручена до краја године, изјавила је директор Фондације за одрживи развој "Прогресус" Андреа Јаглица.

Јаглица је, у оквиру теренских контрола коришћења набављене механизације, заједно са тимом "Прогресуса" обишла пољопривредника из Цимирота код Градишке Златка Цвијића, коме је током јесени испоручена приколица.

Према њеним ријечима, теренске контроле биће настављене, а током у досадашњих око 15 утврђено је да се пољопривредници придржавају свих обавеза које су дефинисане уговором, а то је да механизација мора бити у функцији, да се одржава и да је не могу продати три године након набавке.


Трагичан случај у Предсједништву БиХ: Преминуо радник

Трагичан случај у Предсједништву БиХ: Преминуо радник

Јаглица је подсјетила да се тренутно врше прегледи поднесених пријава на други јавни позив за набавку мађарске механизације, те да је Фондација "Прогресус" до сада прегледала око 1.200 од укупно 1.579 захтјева.

"Око 400 пријава је дошло до фазе стручног оцјењивања, тако да се у првом кварталу наредне године, можда и до краја фебруара очекује да ће бити објављена ранг-листа пољопривредника којима су одобрене субвенције Владе Мађарске", навела је Јаглица.

На основу поднесених пријава пољопривредника и прерађивача за набавку механизације мађарске производње у другом јавном позиву затражене су субвенције у износу око 24 милиона евра, док је у првом јавном позиву бесповратни грант Владе Мађерске износио око 8,9 милиона евра.

Цвијић, који на својој фарми на граници градишких села Лужани и Цимироти има око 60 свиња прасилица, приколицу вриједну око 50.000 КМ платио је само око 15.000 КМ, а за други јавни позив поднио је захтјев за набавку цистерне и малчера укупне вриједности око 60.000 КМ.


Младожења у инвалидским колицима имао само једну жељу - друштво му је испунило!

Младожења у инвалидским колицима имао само једну жељу - друштво му је испунило!

Он је навео да је приколицу већ користио током јесење жетве, а планира и даље да обнавља механизацију и проширује фарму, јер има деветнаестогодишњег сина који је одлучио да остане на селу и бави се пољопривредом.

На основу договора који су постигли предсједник Републике Српске Милорад Додик и мађарски премијер Виктор Орбан, Влада Мађарске додјељује субвенције до 70 одсто вриједности набављене механизације мађарске производње, појединачно за сваког пољопривредника до 25.000 евра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)