Акумулирано више новца

Велики трансфер богатства добија значајан замах јер милијардери старе

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2023. 16:20

У протеклој години више новца је акумулирано кроз насљедство, него што је зарађено пословним подухватима, што се први пут десило откако је швајцарска компанија УБС прије десет година почела да прати богатство најбогатијих људи на свијету.

Велики трансфер богатства добија значајан замах како многи предузетници милијардери старе, рекао је Бењамин Кавали, који надгледа стратешке клијенте у јединици за глобално управљање богатством у компанији УБС, преноси ЦНН.

Он је истакао да се очекује да такав тренд буде настављен и у наредних 20 година, јер више од 1.000 милијардера може да пренесе својој дјеци 5,2 билиона долара.

Компанија УБС, која за клијенте има сваког другог милијардера у свијету, наводи да су од априла прошле, до априла ове године, 53 особе наслиједиле 150,8 милијарди, што је више од 140,7 милијарди, колико су акумулирала 84 нова милијардера захваљујући својим пословима.

Број милијардера у свијету увећан за седам одсто

У протеклој години број милијардера у свијету увећан је за седам одсто и сада их је 2.544, а њихово комбиновано богатство порасло је за девет одсто на 12 билиона долара, при чему није узета у обзир инфлација.

То је мање од рекордних 13,4 билиона долара, колико је регистровано 2021. године, када је глобална заједница милијардера порасла на 2.686 особа.

"Економска, геополитичка и политичка неизвјесност у посљедње вријеме представљају изазов за стварање предузетничког богатства“, рекао је главни инвестициони директор за породичне и институционалне клијенте управљања богатством у УБС Макс Кункел.

Први пут је Европа предводила раст богатства милијардера, пошто је "разметање у куповини након пандемије“ подигло профит и цијене акција водећих компанија за луксузну робу, са сједиштем у Француској, од чега су велику корист имале породице милијардера које стоје иза њих, наводи се у извјештају.

То укључује предсједника компаније ЛВМХ Бернарда Арноа и његово петоро дјеце. Арно је трећи најбогатији човјек на свијету, са нето вриједношћу од 167 милијарди долара, према Блумберговом индексу милијардера, а испред њега су само Илон Маск и Џеф Безос.

Док су милијардери у области технологије и здравства акумулирали највеће богатство у протеклој деценији, у извјештају се указује на ране показатеље увећања богатства индустријских милијардера, међу којима су индијски Гаутам Адани, из мултинационалног конгломерата Адани група, и Мукеш Амбани.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: