Адвокат

Бубић за АТВ о подјели имовине између насљедника и како се рјешавају спорови

  • Извор: АТВ
  • 09.12.2023. 12:24

Област имовинско-правних односа, односно област насљедног права, је у пракси веома интересантна. Честа је ситуација да због нерегулисаних и неуређених имовинско-правних односа долази до сукоба и парничних поступака и онда све завршава у рукама адвоката који преузимају тај дио посла који се тиче нерегулисаних имовинских односа.

Рекао је ово адвокат Жељко Бубић гостујући у нашем АТВ јутру.

"Што се тиче материјалног прописа та област је регулисана Законом о насљеђивању као материјално-правним прописом а сам поступак се спроводи по Закону о ванпарничном поступку“, каже Бубић за АТВ.

Бубић истиче да увијек савјетује своје клијенте да уреде имовинске односе. 

"А то значи да су уређени имовински односи најбоља ситуација за насљеднике, по принципу чист рачун дуга љубав“, каже Бубић.

Додаје да је код нас низак ниво правне свијести те се често дешава да човјек не жели да за живота уреди имовинске односе и онда својим насљедницама оставља проблем поготово када односи нису идеални што је чест случај код нас.

Када се дође до ситуације да један од насљедника жели а други не жели да прода имовину Бубић каже да ту одмах види да постоји спор.

"Ту постоји одређено правно питање које доводи до тога да може доћи до покретања неке врсте правне процедуре. Да је оставилац уредио имовинско-правни однос ово питање се уопште не би нашло на дневном реду“, каже Бубић.

Бубић додаје да у овим ситуацијама постоји могућност да један насљедник исплати другог уколико пристане на то а уколико се не могу договорити онда се покреће поступак диобе пред надлежним судом.

"Није проблем око подјеле имовине када постоји много оставинске масе, неколико станова, кућа, они ће ту да се намире. Проблем је када је некретнина мала и када немају шта да дијеле, не можете да подијелите једну собу. У тој ситуацији се мора ући у поступак диобе, мора се направити процјена тржишне вриједности некретнине и ући у поступак продаје некретнине, односно лицитације. Уколико се не прода на првој лицитацији када иде по пуној цијени, она иде на сљедећи круг лицитације и сваки пут се умањује њена цијена. На лицитацији могу да учествују сви заинтересовани грађани који испоштују прописане процедуре у смислу полагања депозита и тако даље“, каже Бубић.

Опширније о овој теми погледајте у видеу у наставку текста:

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: