Premijer Republike Srpske

Višković: Dodatnih 14 miliona za nabavku poljoprivredne opreme i objekata

  • Извор: СРНА
  • 29.03.2022. 12:33

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će iz Kompenzacionog fonda biti obezbijeđeno dodatnih 14 miliona KM da bi bili ispunjeni svi zahtjevi pristigli na konkurs za subvencionisanje nabavke nove opreme i objekata u poljoprivredi.

Višković je objasnio da je prvobitno za ovu namjenu planirano sedam miliona KM, ali da ohrabruje činjenica da je mnogo zainteresovanih poljoprivrednika spremnih da, uprkos pandemiji virusa korona i ostalim izazovima, ulažu u unapređenje proizvodnje.

On je podsjetio da je kroz ovakvu vrstu podsticaja Vlada u posljednje tri godine nabavila više od hiljadu novih traktora za poljoprivredne proizvođače, što pospješuje domaću proizvodnju.

"Vraćamo 30 odsto sredstava, a kada uključite i PDV od 17 odsto, onda skoro polovina vrijednosti traktora se vrati", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ovakva vrsta pomoći pokazala dobre rezultate i da, na određen način, predstavlja borbu protiv inflacije.

"Najmanji rast inflacije je na domaćoj robi. Nama je rast inflacije na uvoznoj robi, koje nas vuče u probleme", istakao je Višković.

On je poručio da Republika Srpska ima dovoljno resursa, posebno kada je riječ o hrani, zbog čega građani ne treba da brinu.

"Proizvodnja pšenice na godišnjem nivou u Srpskoj je dvogodišnja potrošnja brašna u Srpskoj. Imamo rezerve do nove žetve, koju ćemo ispratiti sa novim mjerama", naveo je Višković.

On je poručio da će Srpska finansirati i sve zahtjeve koji pristignu na javni poziv za zapošljavanje demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, djece poginulih boraca, pripravnika.

"Republika Srpska prati dešavanja i daje adekvatne odgovore u datom momentu", zaključio je Višković.