Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Gasifikacija istočnog dijela Srpske važan projekat, izgubljeno mnogo vremena zbog FBiH

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2022. 18:12

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je za Srpsku veoma važan projekat gasifikacije istočnog dijela Srpske, ali da je izgubljeno mnogo vremena zbog opstrukcija ovog projekta iz Federacije BiH (FBiH).

Višković je rekao novinarima, nakon prezentacije gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske, da ne može da se pomiri sa činjenicom da neko ima problem s tim da Srpska uradi konekciju sa Srbijom u Novom Selu kod Bijeljine, Pavlovića mostu i da se za to više od dvije godine ne da saglasnost.

"Mi smo iz ovoga izvukli pouke i nećemo stati i čekati skrštenih ruku da vi donesete neku odluku ili da vas molimo za to", naveo je Višković.

On je dodao da Republika Srpska iz podstanice u mjernoj stanici u Jakovicama kod Šekovića ide sa novim gasovodom ili novim magistralnim vodom koji će doći do Istočnog Sarajeva i u perspektivi krenuti prema Hercegovini.

Višković je naglasio da bi gasovod Bijeljina-Banjaluka-Novi Grad već bio izgrađen da su iz Sarajeva dozvolili da se dobije konekcija kada je to traženo.

On je napomenuo da Republika Srpska nema ništa protiv da FBiH gradi svoj "južni tok" kako su ga nazvali iz pravca Hrvatske, preko Posušja, prema Mostaru i dalje, jer Srpska nije nikada osporila nijedan projekat u FBiH, a oni se utrkuju kako će projekte u Republici Srpskoj da ospore.

Višković ističe da je u BiH potrebno povećati potrošnju gasa.

"Mi sada gradimo naš gasovod, imamo već konekciju na Šepku i gasovod koji smo sagradili od Šepka prema Bijeljini, treba da zamijenimo samo podstanicu u Bijeljini i možemo nastaviti dalje graditi gasovod prema Banjaluci i Novom Gradu", rekao je Višković.

On je upitao hoće li gasovod koji ulazi u Republiku Srpsku na Šepku omogućiti da i u Sarajevu imaju dovoljnu količinu gasa.

"Mi ništa ne radimo da bismo nekome naudili, ali ne možete nas više zamajavati godinama i Vlada Srpske je čvrsta u opredjeljenju da ovo radimo. Mi ćemo preduzeće `Sarajevogas` u Istočnom Sarajevu u narednom periodu uklopiti u naše preduzeće `Gas RS` i imati jedinstveno preduzeće na nivou Srpske koje će se baviti gasifikacijom Republike Srpske", naveo je Višković.

On je rekao da FBiH zahvaljujući Srpskoj ima do 10 puta povoljniji gas nego u Evropi.

"I mi smo `rusofili i maligni ruski uticaj` zato što obezbjeđujemo vama gas po povoljnim uslovima", kaže Višković i pojašnjava da danas u BiH 1.000 metara kubnih gasa košta 470 dolara, a u Evropi je to premašilo 3.200 dolara i očekuje se da do kraja septembra bude više od 4.000 dolara.

On je pojasnio da se cijena gasa niveliše u skladu sa kretanjem cijene nafte na svjetskim berzama, napominjući da u BiH nije bilo poskupljenja gasa zbog ukrajinske krize.

"Građanima BiH treba gas i ako mi nemamo ništa protiv da vi gradite svoje tokove u južnom dijelu, zašto vi imate protiv da Republika Srpska dobije gas preko Beograda iz Ruske Federacije?", upitao je Višković i dodao da gas može stići i iz Amerike, ali je pitanje kolika će biti njegova cijena.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije ništa uradila što bi izazvalo nekog drugog.

"Ne možete osporiti projekat Buk Bijela, gasifikaciju, izgradnju gasnih elektrana. Danas smo razgovarali da gradimo gasnu elektranu na području Istočnog Novog Sarajeva zato što sve ekonomske studije kažu da je kilovat koji izađe iz takvih elektrana nekoliko puta jeftiniji, a zelena energija i čista energija je ono što Evropa traži", istakao je Višković.

On je rekao da kao predsjednik Vlade mora da traži alternativna rješenja i u situaciji kada ga FBiH osporava, a to je gasovod teritorijom Republike Srpske i prema Banjaluci, i Istočnom Sarajevu i dalje prema Trebinju.

Komentarišući inicijativu Vlade FBiH prema Savjetu ministara za preduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju PDV-a na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci, Višković je ocijenio da se u federalnom Sarajevu pojavljuju sa tom inicijativom "sada kada su vidjeli da treba da naprave nešto predizborno".

On je istakao da će razgovarati i o tome, ali da neće prihvatiti da se zaustave projekti u Republici Srpskoj a da se glasa samo za ono što je u interesu FBiH.

Višković je ponovio da Republika Srpska nikada nije zaustavila nijedan projekat u FBiH i da i se ni on ne protivi ako federalna Vlada smatra da treba graditi Blok sedam u Tuzli, hidrocentralu na Neretvi, gasovod iz Hrvatske, auto-put prema Mostaru i Neumu.

Premijer Srpske je naglasio da projekti kao što su Buk Bijela i Gornji horizonti ne mogu nanijeti štetu BiH i da su to projekti od interesa za BiH.

Višković je rekao da Republika Srpska i Federacija BiH danas imaju proizvodnju energije 60 odsto iz termoelektrana, a 40 odsto iz obnovljivih izvora uključujući i hidrocentrale, što bi trebalo da bude obrnuto.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм