Premijer Republike Srpske

Višković: Srpska ima energetsku stabilnost i resurs za dalji razvoj

  • Извор: СРНА
  • 02.06.2022. 17:25

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas u Nevesinju još brži razvoj ove lokalne zajednice i cijele Srpske, zahvaljujući novim energetskim projektima u koje Vlada ulaže.

On je rekao da Republika Srpska može da se pohvali i u odnosu na mnogo jače ekonomije i da raspolaže električnom energijom koja je jedan od ključnih energetski resursa.

"Sa izgradnjom novih kapaciteta još više ćemo energetski ojačati i sačuvati svoju samostalnost koju i danas imamo, na dobrobit građana Republike Srpske", izjavio je Višković novinarima na obilježavanju Spasovdana - krsne slave Nevesinja.

On je istakao da Republika Srpska ima najpovoljniju cijenu električne energije za svoje građane i privredu.

"To nas sigurno održava u ovako teškim vremenima i daje šansu da se razvijamo i da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima", naveo je Višković.

Premijer Srpske je rekao da, bez obzira da li neko volio ili ne Republiku Srpsku, svi pokazatelji govore da ona ide ka još većem razvoju i samostalnosti, i to u svakom pogledu.

On je to potkrijepio činjenicom da Republika Srpska danas ima više od 321.000 osigiranih zaposlenih lica, što je najviše od kada se to u Srpskoj mjeri, kao i najmanje nezaposlenih.

"Ponašamo se onako kako treba da radi svaka odgovorna vlast i tako ćemo raditi i u budućem periodu", naglasio je Višković.

Čestitajući Nevesinjcima krsnu slavu opštine – Spasovdan, premijer Višković je istakao da Nevesinje iz godine u godinu opština u koju se dolazi, a iz koje se ne ide, ocjenivši da je to i zahvaljujući ljudima koji rukovode lokalnom zajednicom, ali i pomoći institucija Republike Srpske i Srbije.

"Po ko zna koji put zahvaljujem Srbiji, Vladi i predsjedniku Srbije za pomoć koju daju svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj", rekao je Višković.

On je naveo i da je Vlada Republike Srpske od 2018. godine do danas uložila u Nevesinje blizu 30 miliona KM za rješavanje infrastrukturnih projekata i životnih pitanja građana, kao što je fabrika za preradu vode koja će obezbijediti dovoljnu količinu vode za piće i ljeti.

Premijer je naveo da je Vlada u ovom dijelu Srpske mnogo ulagala u projekte koji donose novu vrijednost, navodeći da je nekoliko energetskih projekata u fazi realizacije, ugovaranja ili izgradnje.

"Kada budu na mreži, to će omogućiti da budžet lokalne zajednice bude bar za 50 odsto veći nego što je danas", ocijenio je Vipković i dodao da je budžet Nevesinja u ovoj godini oko osam miliona KM.

Višković je istakao da je za Srpsku ključno da se stvore uslovi koji će omogućiti povećanje zaposlenosti i dalji razvoj Nevesinja, Hercegovine i cijele Republike Srpske.

Milorad Veljović, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u izjavi novinarima u Nevesinju potvrdio je privrženost Srbije Republici Srpskoj i bratskom narodu Srpske.

"Srbija ekonomski jača, u situaciji je da pomaže Srbima van Srbije i to ćemo i dalje činiti i što više produbiti te bratske odnose", naglasio je Veljović i dodao da je Srbija faktor stabilnosti i mira u regionu.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović zahvalio je vladama Srbije i Republike Srpske za ulaganja u ovu lokalnu zajednicu i njen razvoj, ukazujući na značaj završenih projekata kao što su prečistač vode, proširenje vrtića i rekonstrukcija zgrade Doma kulture.