"Pozitivna nula"

Voćari traže veće podsticaje

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2023. 19:19

Voćarima se mora dati prioritet i veći podsticaji ukoliko Republika Srpska želi i namjerava da zadrži ovu granu poljoprivrede, kažu u Udruženju voćara. Godinama ih prate loši vremenski uslovi i nepogode u proizvodnji, ovogodišnji su ih bacili na koljena.

"Mislim da će biti za prodaju, svega i svačega, a kada se to sve sabere, mislim da ćemo biti pozitivna nula", rekao je Nikola Vukota iz Trebovljana kod Gradiške.

Voćari su izračunali da ih je ove godine proizvodnja na jednom hektaru voćnjaka koštala i do 7.000 maraka. Kažu da će mnogi otići u debeli minus da bi održali proizvodnju. Spremni su kažu da se odreknu podsticaja za osiguranje voćnjaka, kako bi se ta sredstva prelila u investicije.  

"Još ćemo apelovati na ministarstvo da naredne godine kad bude izrada praavilnika za protivgradne mreže da se uvrsti i da se napravi izuzetak da protivgradne mreže idu u kapitalna ulganja i da bude 70 odsto podsticaj za mreže, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Ove godine voćari mogu da račuanju na dva miliona maraka za otkup proizvedenog voća i osam miliona za kapitalne investicije.Ministar Savo Minić, kaže da razumije voćare i težinu njihove proizvodnje i da se slaže sa njima da je raspodjela budžeta za podsticaje na štetu voćara.

"Kažu da na jednom stablu, koje smo danas gledali, se ubere 20 kog jabuke, a da imamo jednom godišnje premiranje tih 20 kg. Kaže dajte nam jednom godišnje onoliko koliko date jednom mjesečno po litiri mlijeka mi ćemo biti zadovoljni. Očigledno da ćemo mroati shvatiti šta je prioritet za Srpsku, šta je domaći proizvod, šta je podrška domaćem proizvođaču", rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Voćarstvo zahtjeva podizanje višegodišnjeg zasada, sistema za navodnajvanje, protivgradnih mreža, zaštite od mraza, stalni boravak u voćnjaku - sve to zahtjeva i veću podršku, poručuju voćari. Vjeruju da će tako i biti. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм