Kvadrat nikada skuplji

Vrtoglave cijene nekretnina u Srpskoj, prodaja cvjeta

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2023. 19:09

Kvadrat nikada skuplji, a prodaja nekretnina cvjeta. Vrtoglavih 681.315 KM za 166 kvadrata u Banjaluci, toliko je izdvojeno za najskuplji stan u Srpskoj. Ovdašnjem radniku sa prosječnom platom trebalo bi čak 45 godina da otplati takvu nekretninu. Registar Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prepun je takvih podataka. Najskuplji kvadrat je bio na Jahorini, najskuplja kuća, ponovo, u Banjaluci.

"Najviša cijena stana po kvadratu u Republici Srpskoj iznosi 7.856 KM i evidentirana je u opštini Trnovo, tj. na Jahorini. Površina stana iznosi 49,8 metara kvadratnih. Najskuplja kuća koštala je 650.000 KM, nalazi se u Banjaluci i ima površinu od 220,8 metara kvadratnih", kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP-a.

Ruke trljaju i agencije. Kupci su, kažu, uglavnom iz dijaspore, a najviše se traže garsonjere i jednosobni stanovi.

"Najčešći kupci su ljudi iz inostranstva koji tamo ne mogu da kupe nekretnine i donose svoj novac i ulažu u kupovinu stanova. Naši mladi bračni parovi sada ne mogu da kupe više stan jer njihove plate ne prate rast cijene stana", kaže Senka Gatarić, agencija za nekretnine.

Dok se jedni rasipaju, za druge je kupovina prosječnog stana ili kuće misaona imenica. Cijene će da idu u nebo, dok god ima onih koji su spremni da plate, kažu građani. 

- Dok ima kupaca, biće i cijena raznoraznih. Svaka nekretnina ima svog kupca. A da su preskupi, mislim da su preskupi.

- Građani ne kupuju te najskuplje stanove koje ste Vi pomenuli, kupuju stanove koje mogu.

- To je već problematika jedna koja je na nivou regiona, gdje se sav kapital slijeva u pojedinačne centre, kao što je ovaj naš centar, kažu građani.

Najaktivnija tržišta nepokretnosti, po padacima RUGIP-a, su u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, kao i na Jahorini. Prethodne godine zabilježen je rast broja prometovanih nepokretnosti za oko 20 odsto, dok je ukupan promet premašio milijardu maraka.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.