Жана Арсић

Занат јако цијењен: Доброг мајстора треба платити

  • Извор: АТВ
  • 12.02.2024. 09:11

Звање мајстора некада је била узвишена титула а сви остали били су његови ученици, био је мајсторски испит који није било лако положити, рекао је у нашем АТВ јутру предсједник Занатско-предузетничке коморе Бањалука Жана Арсић.

Арсић каже да сви мајстори, они који раде у сектору услуга, који добро раде свој посао треба да буду добро плаћени. 

"Треба платити нечије знање, треба радити са тим алатом“, каже Арсић.

Арсић додаје да није ствар у недостатку људи који се баве неким занатом него што добар мајстор увијек пуно кошта.

"Ми имамо пуно добрих мајстора али смо навикли на приучене мајсторе који су обично радили на црно и по мизерној цијени и онда када доведете таквог човјека и он, обично, поквари нешто па онда опет морате звати другог мајстора и платити више“, каже он.

Арсић поручује да младе људе треба више да едукујемо и говоримо им о бенефитима бављења занатима, то није као што је некада било. 

"Занат је данас јако цијењен“, рекла је она. 

Како каже, највише људи недостаје у грађевинском сектору. 

"Они који су добри мајстори су ипак остали овдје, нисмо изгубили људе који су јако добри у свом послу већина тих која је отишла вани и нису неки мајстори“, каже Арсић.

У Њемачкој је сада за тридесет одсто пао грађевински сектор и Арсић каже да се очекује да наши људи који су отишли у иностранство да раде да се сада врате у државу.

"Чим пада у Европској унији тај сектор, људи који су отишли се враћају и ја вјерујем да ће се то десити“, додаје она.

Када је ријеч о увозу радника, Арсић каже да ми не увозимо велики број радника и додаје да је углавном ријеч о неквалификовани радницима.

"Они дођу овдје и не знају ништа. Ти си у положају да њих користиш за неке једноставне послове“, додала је она.

Како каже, радника недостаје и у фризерско-козметичком сектору. 

"Бјути индустрија иде у једном потпуно другом правцу. Више козметичар није неко ко лакира нокте него је то широк дијапазон, имате трајну шминку и његу коже и тако даље. Треба анимирати дјецу да иду у том правцу, да буду сигурни да ће имати радна мјеста“, рекла је она.

Арсић подсјећа и да је минималац у Републици Српској највећи у региону. 

"Ми плаћамо своје раднике добро да не бисмо остали без њих, ако је радник квалитетан треба да се плати јер и нама то иде у прилогу - ако имате доброг радника биће и више клијената“, додала је она.

Пратите нас и путем Вибера