Zara, H&M i Stradivarius zatvaraju prodavnice širom svijeta

  • 14.07.2020. 18:14

Poslije 20 godina vladavine i ogromne zarade takozavana "brza moda" (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođaći poput švedskog gignta H&M, španske "Zare", "Paul&Bear","Stradivariusa" zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama, piše dnevni list "Hafington post".

Prema procjenama lista The Busineš&fashion, globalna industrija mode, odjeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odjeća po sistemu "obuci i baci", trpi velike gubitke zbog pandemije kovida-19, a tome je doprinijela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima svijeta, što je u vrijeme pandemije korona virusa doprinijelo prekidu komunikacija.

"Kovid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu"  rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing "Polimoda" Danilo Venturi.

Podsjetimo, modni gigant "Zara" najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom svijeta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmjere na online prodaju.

(Telegraf.rs)

Тагови: