Сарајево

Затворен позив за додјелу помоћи ЕУ, познато колико људи је конкурисало

  • Извор: Агенције
  • 13.11.2023. 15:54

Федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић објавио је данас да је у петак, 10. новембра, с крајем радног дана затворен Јавни позив за селекцију домаћинстава за подјелу ЕУ помоћи као подршке БиХ у превазилажењу енергетске кризе.

Према посљедњем пресјеку урађеном јутрос у апликацију коју је за Министарство урадио УНДП БиХ досад је унесено 180.322 пријаве којима је обухваћено 356.642 особе. Према родној заступљености од укупног броја 203.443 пријављених чланова домаћинстава су женског рода, а 153.448 мушкараца.

По категоријама, највише пријава унесено је у категорији пензионера до сада 126.098, затим у категорији примаоца дјечијег доплатка 30.623, у категорији примаоца сталне новчане помоћи 23.921 и у категорији самохраних родитеља 1647 унесених пријава до овог тренутка. 

Општине које су унијеле највећи број пријава су: Зеница 12.026; Нови Град Сарајево 10.739; Тузла 7.702; Илиџа 6631; Травник 6.413. Слиједе Високо, Мостар, Лукавац, Ново Сарајево, Цазин и друге.


Смањена казна педофилу који је обљубио три сестре!

Смањена казна педофилу који је обљубио три сестре!

"Важно је напоменути да су свих 79 општина и градова учествовали у реализацији овог јавног позива и да се у свим општинама пријаве свакодневно уносе у апликацију. Овим најбржим желим честитати на пожртвованости и труду да сви заједно што прије обезбиједимо исплате средстава грађанима, а свим општинама и градовима желим захвалити на прихватању сарадње и одличном раду у протеклом периоду. Желим захвалити и УНДП-у који је за нас развио апликацију која се показала врло ефикасном и омогућила нам провођење овог јавног позива без икаквих потешкоћа", рекао је Делић и додао:

"Заиста, сви заједно направили смо много посла и ми смо као носиоци реализације ове помоћи на томе најискреније захвални свим начелницима, градоначелницима и њиховим колегама службеницима који раде на овом јавном позиву".

Током ове седмице општине ће у апликацију уносити заостале пријаве, након чега се стећи увид у податке колико пријава је укупно поднесено на јавни позив, а након затварања апликације слиједи упаривање података из пријава с подацима из Пореске управе. 


Бајић ослобођен оптужби за изнуду

Бајић ослобођен оптужби за изнуду

"Послије тога имаћемо привремени списак којем ће грађани моћи приступити преко апликације и провјерити статус своје пријаве. У том периоду ће домаћинствима која се не буду налазила на списку успјешних пријава, бити остављена могућност подношења приговора како би се извршиле додатне провјере прије формирања коначног списка", појаснио је министар, те додао да ће на основу коначног списка Влада ФБиХ донијети одлуку о појединачним износима по домаћинству и укупним средствима која ће се дозначити општинама и градовима.

Након тога општине и градови ће исплате извршити према крајњим корисницима. 

"Ми ћемо, као што смо и обећали, дати све од себе да комплетан поступак буде окончан прије краја ове године", обећао је министар.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: