Problem zagađenja ostao

Završen remont termoelektrane Gacko

  • Извор: РТРС
  • 26.08.2023. 20:30

Remont, koji je u Rudniku i Termoelektrani Gacko završen prije mjesec dana, nije donio značajnije smanjenje emisije pepela na dimnjaku elektrane. Zbog prinuđenosti na korišćenje uglja lošijeg kvaliteta, a da bi elektrana radila nominalnom snagom, u planu je nabavka prečistača uglja, iza čega su stali Matično preduzeće i RiTE Gacko.

To je bilo jedino rješenje da bi gatački termoenergetski objekat mogao nesmetano da proizvodi električnu energiju, poslije dugogodišnjeg prekida skidanja otkrivke. Iako dimnjak izbacuje manje pepela, problem nije otklonjeni.

- Nemoguće je bilo u ovom remontu realizovati zahvate koji podrazumijevaju ugradnju sistema za prečišćavanje, filterskog postrojenja niti kapitalni projekat- sistema za prečišćavanje uglja - naglašava Maksim Skoko, v.d. direktora ZP RiTE Gacko.

Glavne količine stižu iz tzv. "povlatne zone", opterećene su primjesama silikata i gline, što smanjuje kaloričnu vrijednost i dovodi do začepljenja filterskog postrojenja i transporta pepela. Glavno rudarsko polje "C", pritisnuto otkrivkom, samo u ljetnom periodu može dati skromne količine kvalitetnog uglja.

- U povlatnoj ugljenoj zoni lakše se dolazi do uglja, nalazi se na manjoj dubini, kvalitet je nešto lošiji, sadrži proslojke gline, koju je selektivnim kopanjem, teško izdvojiti - poručio je Dušan Nikčević, rukovodilac RЈ "Rudnik", ZP RiTE Gacko.

Da bi zadržali RiTE Gacko, kao jedan od ključnih energetskih objekata, u Elektroprivredi su podržali ugradnju sistema za prečišćavanje uglja. Projekat je urađen, a ugradnja može biti realizovana tek za dvije godine.

- Moramo ugraditi postrojenje za prečišćavanje sa XREI zracima, koje nije nimalo jeftino, finansiraćemo iz vlastitih sredstava - naglasio je Luka Petrović, direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske.

- Ugovaranje slijedi uskoro, što znači da bi za dvije godine mogli da imamo prečistač u eksploataciji, što bi bio vitalni projekat za RiTE Gacko - dodao je Skoko.

U suprotnom, kažu u Gacku, prijetio bi ružni scenario za rad bloka.

-Trenutno ne prijeti, jer će ERS obezbijediti dodatna sredstva za funkcionisanje ovog TE bloka, do instalisanja novog postrojenja, a ta sredstva se moraju trošiti na veće količine mazuta, opremu, mehanizaciju - dodao je Petrović.

Postrojenje za prečišćavanje produžilo bi vijek eksploatacije Termoelektrane za petnaest godina. Projekat je, zbog velikog značaja, dobio podršku Vlade i drugih institucija Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина