U Evropi cijene već porasle

Zbog afričke kuge očekuje se poskupljenje svinjetine

  • Извор: Мондо.рс
  • 23.08.2023. 18:03

U Srbiji je zbog Afričke kuge uništeno oko 1,5 odsto svinja. Uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cijena porasla za 45 odsto. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije smatra da će svinjetina koja je u Evropi već poskupila za 30 do 40 odsto poskupiti i kod nas.

Kaže da će taj rast pogurati nagore i cijene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamjena za svinjetinu. "Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cijene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana posljednjih šest meseci", kaže Bojan Stanić.

Uvedena vanredna situacija zbog afričke kuge svinja

Uvedena vanredna situacija zbog afričke kuge svinja

Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocijenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži. Kaže da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica. "Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to. Jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mlijeko. I onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu. A može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama", rekao je Stanić.

Užas u Banjaluci: Žena nađena mrtva u stanu

Užas u Banjaluci: Žena nađena mrtva u stanu

Napominje da, sa treće strane, kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм