Velika Britanija

Zvaničnici umanjuju važnost pada vrijednost funte i obveznica

  • Извор: СРНА
  • 24.09.2022. 11:19

Zamjenik britanskog ministra finansija Kris Filp umanjio je danas važnost istorijskog pada vrijednosti funte i državnih obveznica.

Vrijednost britanske funte pala je za 3,6 odsto i ispod 1,09 dolara što je novi rekordno nizak iznos u odnosu na američku valutu, dok su obveznice pretrpjele gubitke jer je tržište reagovalo na najavu ministra finansija Kvazi Kvartenga za inicijativu za uzimanje kredita radi pospješivanja ekonomskog rasta.

"Treba da bude jasno da su kamatne stope za isplatu obveznica na istom nivou u Britaniji kao i u SAD. Pominjete dolar, koji je jak u odnosu na više valuta, uključujući je jen i evro", rekao je Filp, odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju na tržištu.

U protekla tri mjeseca, vrijednost funte pala je za više od 11 odsto u odnosu na dolar. Juče je vrijednost funte pala u odnosu na evro na najniži nivo od januara prošle godine.

Kvarteng je odustao od ograničenja kamatne stope za porez na prihod o otkazao je planirano povećanje poreza korporacijama što je bio dio plana za subvencije računa za struju domaćinstvima i firmama. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)