Večeras U 20 časova

The Loudest Voice: 9/11

  • 26.03.2021. 16:13

Večeras na programu ATV-a nastavljamo sa drugom epizodom mini-serije "The Loudest Voice" koja će posebno zinteresovati sve one koji su pamte i pratili su modernu istoriju Amerike i njene sukobe sa blisko-istočnim zemljama.

Druga epizoda serije rasvjetljava i prati jedan od istorijskih događaja, rušenje čuvenih "Bliznakinja", poznatog Svjetskog trgovačkog centra i važnog uporišta ekonomije i privrede na globalnom nivou. Teroristički napad 11. septembra 2001. godine prekretnica je moderne istorije sukoba, naročito kada je upitanju američka vojna politika i odnos ka Iraku i ratu koji je tinjao na azijskom tlu, sukob dvije struje radikalnih ideja i represija pred kojima se našla i globalna politika i ekonomija. Pratimo odjek i stav tog događaja u misiji i viziji Rodgera Ailesa koji je dodatno oblikova poziciju, stavove i vrijednosti tada čvrsto pozicioniranog kablovskog kanala Fox Newsa. Koliko je Rodger radikalne američke ideje uvukao u svakodnevni glas televizije, koliko su vijesti i informacije bile oblikovane u potpirivanju rata i osvajačkih ideja američke politike, koliko je tadašnji predsjednik G.W.Bush imao potporu jedne medijske kuće i kako su se rasplamsavale konzervativne ideje i jačale sukob u kojem je i američka nacija aktivno učestvovala. Koliko je televizija sa nenadmašnim rejtinzima gledanosti učestvovala u oblikovanju stava javnosti?

Pored toga rasvjetljava nam se lažna idealizacija američkog sna, satkanog od dva stuba američkog društva,  porodice i religije, naročito kad su upitanju manje sredine u kojima je bilo lakše nego ikad mamiti čistom radikalnom politikom. Da li je i koliko Rodger preslikavao globalnu političku situaciju na sopstveni život i principe koji su ga vodili? Koliko je prelazio granice ljudskog i kuda je usmjerio novinarstvo i istraživački rad na televiziji čiji je idejni tvorac. Pored toga zaprepastiće vas njegovi seksualni napradi i afera sa jednom od njegovih saradnica sa kojom je počela lavina njegovog ponižavanja i beskrupulounog iskorištavanja. 

Epizoda je nabijena dinamičnim obrtimam, fantastično oblikovanim elipsama, a najveća snaga je u  portretima najuticajnijih ljudi u svijetu medija i politike. Perverzne ideje na nivou seksualnog kao da su se u liku „najglasnijge u sobi“ pretapale sa radikalnim idejama u politici i izvještavanju. 

Da li će najglasniji u sobi ućutkati svoje protivnike do kraja? Da li će njegove žrtve moći da progovore o strahotama? Da li postoje i oni koji se dive liku i djelu Rodgera Ailesa? Može li slika idilične američke porodice i državnosti biti ukaljana?

Večeras u 20 časova serija koja otkriva prljavštine televizijskih karijera, "The Loudest Voice" na programu ATV-a.  
 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм