NEDJELJA U 20

NOVINE: Opasni putevi sujete i moći

  • Извор: АТВ
  • 31.03.2023. 19:00

Kriminalistička serija 'Novine' potpuno će vas opiti odlično skrojenom radnjom, napetim žanrovskim obrtima, zanimljivim i višeslojnim likovima i otkriti svijet u kojem vladaju moć, novac, uticaj, sujeta i 'hod po žici' između zakona i onog izvan njega. Istančanim rediteljskim okom Dalibor Matanić prema scenariju Ivice Đikića, izvorno novinara, prati i opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista 'Novine', koji se smatra posljednjim nezavisnim i ozbiljnim listom u Hrvatskoj, koji ulazi u period krize i preobražaja, jer ga preuzima sa vlašću povezani biznismen i mafijaš Marijo Kardum.

Njegovo preuzimanje 'Novina' usko je povezano sa tajanstvenom saobraćajnom nesrećom, koju uporno istražuje mladi novinar Andrej Marinković, kao i mnogobrojnim poslovima izvan granice zakona. Sve te okolnosti itekako utiču na previranja unutar kolektiva i sukobe izazvane sujetom, ambicijama i željom za moći.

Kritičari su zapazili snažan uticaj 'nordic noir' televizijskih trilera, kao i popularne američke TV serije 'The Wire', a počast odali i Mataniću koji je poentirao zanimljivim rediteljskim iskoracima u građenju priče, a posebno odabravši grad Rijeku za mjesto radnje serije, koja gotovo nikada nije bila samostalno mjesto radnje.

Serija je doživljela veliki uspjeh ne samo na regionalnom nivou nego i na svjetskom, jer je dostupna na jednom od najvećih 'streaming servisa' – 'Netfliksu'. Pored svega pobrojanog istakla se i odličnom glumačkom podjelom: od Aleksandra Cvjetkovića i Gorana Markovića, preko naše Branke Katić, pa sve do popularnih hrvatskih glumaca Trpimira Jurkić, Zijada Gračića i Olge Pakalović.

Uživajte u nevjerovatnim obrtima, likovima i napetom svijetu medija nedjeljom u 20 časova.

Тагови: