NEDJELJA U 21

PROFESIONALAC: Bilo jednom na Balkanu

  • Извор: АТВ
  • 03.06.2023. 15:00

'Profesionalac' je film iz 2003. godine u režiji i prema scenariju Dušana Kovačevića.

Priča prati sučeljavanje Teodora, bivšeg univerzitetetskog profesora, boema, pripadnika beogradskih intelektualnih krugova i velikog protivnika Miloševićevog režima, a koji je sada direktor velike izdavačke kuće sa Lukom, bivšim agentom Službe bezbjednosti Srbije, a koji je sada taksista. Naime, Luka jednog dana dolazi kod njega u kancelariju sa velikim koferom u kojem se nalazi materijal desetogodišnjeg neumornog praćenja Teodora – od svakodnevnih izvještaja, pa sve do njegovih najintimnijih trenutaka u životu. Luka dolazi sa namjerom da ubije Teodora, a kofer otvara more priča, neodoljivo smiješnih obrta, tragičnih sudbina i prikaz jednog burnog vremena s kraja XX vijeka.

Kultno ostvarenje Dušana Kovačevića osim nominacije za Oskara u kategoriji 'Najbolji film na stranom jeziku' osvojilo je nekoliko nagrada na prestižnim filmskim festivalima, kako regionalnim, a tako i internacionalnim. Film se smatra jednim od najboljih u istoriji srpske kinematografije, koji posebnim jezikom i jednostavnom dramaturgijom ne samo da oslikava dva potpuno različita lika, poseban istorijiski trenutak, društveni poredak, političku misao i najtananije državne službe i udbe, nego i pojmove ljubavi i žrtve, koji ova dva čovjeka duboko povezuju i čine ih jednakima.

'Profesionalac' nedjelja u 21 čas.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.