SUBOTA U 21:40

RISE OF THE FOOTSOLDIER: Istorija neumoljivog Carltona Leacha

  • Izvor: ATV
  • 03.12.2022.12:00

'Rise of the Footsoldier' je britanska kriminalistička filmska franšiza iz 2007. godine koju su napisali i režirali Julian Gilbey, Will Gilbey, Ricci Harnett, Zackary Adler, Andrew Loveday i Nick Nevern.

Film prati neumoljivi uspon Carltona Leacha od jednog od vođa bande navijača 'Inter City Firm', do do člana ozloglašene bande kriminalaca koji su harali Londonom i Essexom krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Franšiza i njena prva dva filma zasnovani su na istinitim događajima prikazanim u autobiografiji koja otkriva uspon Leachove karijere kriminalca, dok se kasniji filmovi fokusiraju na živote dilera droge Pat Tatea i Tonyja Tuckera, sa kojima je bio povezan, a koji su ubijeni u Rettendonu '95. godine.

Prvi dio franšize nominiovan je za nagradu BAFTA, a onda su ulijedili i nastavci 'Rise of the Footsoldier: Reign of the Genera' iz 2015, 'Rise of the Footsoldier: The Pat Tate Story' iz 2017, te 'Rise of the Footsoldier: Marbella' iz 2019, i posljednji 'Rise of the Footsoldier Origins' iz 2021, a uskoro bi trebalo da izađe i 'Tate: Days of Blood'.

Film je dobio kvalitetne i visoke ocjene u filmskim krugovima, te na intrnet bazama filmova gdje mu je publika dala veoma visoke ocjene.

'Rise of the Footsoldier', subota u 21 čas i 40 minuta.